h i r d e t é s

Juncker: Az Orbán-féle nacionalizmus háborúhoz vezet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Juncker: Az Orbán-féle nacionalizmus háborúhoz vezet

2019. április 01. - 11:18

 

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét nem érdekli, ha Orbán Viktor kormányfő kampányt folytat ellene, sokkal jobban zavarja az "idegengyűlölet". 

Illusztráció: MTI

A politikus erről vasárnap este beszélt az olasz köztelevízióban. Jean-Claude Juncker az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta: nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök

a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem.

Jean-Claude Juncker szerint ez a  fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet.  

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, nem a nemzeti szuverenitást kritizálja.

Szeretem a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, (...) de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is

 - mondta.

Jean-Claude Juncker a RAI1 olasz köztelevízió vasárnap esti népszerű Che Tempo che Fa című politikai-közéleti műsorának adott interjút.

Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki Olaszország gazdasági helyzete miatt. Példaértékűnek nevezte viszont azt, amit az ország tett a migráció ügyében. 

Az EU legalább egymilliárd euróval segítette Olaszországot.

Talán az európai szolidaritás elégtelen volt, de minden lehetségest megtettünk

- jelentette ki a politikus.

A mandátuma végéhez közeledő Európai Bizottság elnökét hétfőn Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Jean-Claude Juncker találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel, de nem szerepel programjában találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s