h i r d e t é s

Kamatstop nélkül már drága személyi kölcsön árban törlesztenének a lakáshitelesek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kamatstop nélkül már drága személyi kölcsön árban törlesztenének a lakáshitelesek

2022. október 18. - 09:08

A legutóbbi jegybanki döntés óta újra megugró referenciamutatók miatt kamatstop nélkül az érintett jelzáloghitelesek már 19-20 százalékos kamattal fizethetnék a kölcsönüket. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ez a Bank360.hu számításai szerint egy 15 milliós lakáshitelnél havi 76 ezer forintos plusz kiadást jelentene. A védelmet élvezők tehát tehát nagyon jól járnak most már 2023. június végéig, akik viszont a kamatstop első félévében inkább fixáltak, most verhetik a fejüket a falba.

A kormány pénteki rendelete alapján 2023. június végéig meghosszabbítják a kamatstopot. Ez ráadásul már nemcsak a legfeljebb egyéves kamatperiódusú, referenciamutatóhoz kötött jelzáloghiteleket törlesztő adósokat kíméli meg az elszállt kamatok okozta többletköltségtől, hanem novembertől a 3 és 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt fizetőket is. A különbség a 2021. október végi értéken fixált és az aktuális referenciakamat között már eddig is hónapról hónapra emelkedett, a jegybank múlt heti döntése után pedig még ehhez képest is ugrott egy jó nagyot: 

  • A 3 havi bankközi kamat, a BUBOR tavaly október végén 2,02 százalék volt, most október 17-én pedig már 16,58 százalékos értéken állt.
  • A 6 havi BUBOR 2,17 százalékról 16,51 százalékra, 
  • a 12 havi BUBOR pedig 2,40 százalékról 16,18 százalékra emelkedett tavaly október óta.

A Bank360.hu hitelkalkulátorával kiszámoltuk, mi történne egy 2016 októberében 15 évre felvett 15 millió forintos lakáskölcsönnel, ha nem lenne kamatstop. 12 hónapos kamatperiódussal és 3 százalékpontos kamatfelárral kalkulálva a kamatstopos és a kamatstop nélküli törlesztőrészletek között már nagyon nagy a különbség. A példaszámítás szerint igényléskor a 12 havi BUBOR még 0,72 százalékon állt - ez a 2016. október végi érték. Ezt a lakáshitelt kölcsönt eddig nem érintette a kamatstop, hiszen a bevezetése óta a hitelnek nem volt kamatfordulója. 

Az első, kamatstoppal is érintett kamatforduló idején a fennálló tőketartozás kevesebb mint 10 millió forint maradt. A 12 hónapos kamatperiódus miatt a tavaly október végi 2,40 százalékos referenciakamat vonatkozik a referenciakamat alapján változó kamatozású lakáshitelre. 3 százalékpontos kamatfelár feltételezése mellett így 117 ezer forintos törlesztőrészletet fizetett az adós az elmúlt egy évben. A kamatstop meghosszabbításával ez így marad 2023. június végéig. 

A kamatstop nélkül a jelenlegi állás szerint október végén nem a 2,4 százalékos, hanem a legutóbbi jegybanki döntés után 16 százalékra ugrott referenciakamat alapján határoznák meg a törlesztőrészletét. A hitele aktuális kamata így már 20 százalék közelébe emelkedne, a havi törlesztőrészlete pedig 193 ezer forintot tenne ki. Ez 76 ezer forinttal haladja meg a jelenlegi törlesztőrészletet, ami közel 65 százalékos emelkedés. 19-20 százalékos kamat jelenleg még a személyi kölcsönöknél is drága ajánlatnak számít. 

Nem mindenki jár jól a kamatstoppal

Az jól látszik, hogy a kamatstop fenntartása kihúzza azokat az adósokat a csávából, akik változó kamatozású jelzálogkölcsönt törlesztenek. Számukra a felvett hitel kondícióitól (hitelösszeg, futamidő) függően havonta több tízezer forintot spórol meg a kamatplafon. A tovább nyújtott, legalább 2023 június végéig meghosszabbított kedvezmény pedig azt üzeni nekik, hogy meg is éri fenntartani ezt az állapotot, amíg lehet. 

A meglévő kölcsön kiváltása vagy a kamat piaci szinten való fixálása jelentős plusz költséggel járna a most fizetendő törlesztőhöz képest. Ha valaki biztosan tudja, hogy nyolc hónapig még élvezheti ezt a kedvezményt, akkor érthető, ha nem váltja át a hitelét fixre. Ráadásul most arra sem ok nélkül számíthat, hogy jövő júliusra már esetleg csökkennek a kamatok, de legalábbis nem lesznek rosszabbak, mint most, így fixálni akkor is ráér – írja a Bank360.hu.

Most valójában azok lehetnek bosszúsak, akik az eredeti, féléves kamatstop alatt az emelkedő kamatokat látva fixálták a hitelüket arra számítva, hogy a kamatstop végén majd megugranának a költségeik. Erre kormányzati nyomásra még extrán kapacitálták is őket a bankok. Akik hallgattak a szóra, és “előrelátóan” fixált hitelre váltottak, vállalva a magasabb költségeket, azok most átverve érezhetik magukat. Ha ugyanis nem csinálnak semmit, akkor most 2023 június végéig élvezhetnék a kamatstop miatti alacsonyabb törlesztőket, ehelyett nyöghetik a már magasabb piaci kamaton fixált kölcsönük drágább részletét.A kamatstop meghosszabbításával összességében minden hónapban egyre többet nyernek azok, akik a piaci kockázat, illetve a bankok részéről kötelezően kiküldött figyelmeztetések ellenére megtartották a kevésbé kiszámítható feltételeket.