fbpx Kap-e még Pfizer-vakcinát Magyarország? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kap-e még Pfizer-vakcinát Magyarország?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kap-e még Pfizer-vakcinát Magyarország?

2021. szeptember 14. - 06:16

 

Az Orbán-kormány korábban hozott egy döntést. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lényegében az uniós tagállamok jóindulatán múlik, hogy Magyarország részesül-e a közös európai uniós vakcinabeszerzésből, amelynek keretében 1,8 milliárd dózis Pfizer-vakcina megvételére nyílik lehetőség 2023-ig – írta meg a hvg.hu európai uniós melléklete, az Eurológus. A harmadik körös, közös vakcinabeszerzésből az Európai Unió tagállamai közül egyedül Magyarország maradt ki a kormány májusi döntése alapján.

Az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech–Pfizer az említett szerződés alapján szállít

– közölte pénteken a Demokratikus Koalíció (DK) kérdésére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az, hogy Magyarország kimaradt, azt jelenti, hogy a Pfizer–BioNTech-kel kötött szerződés alapján nem rendelhet közvetlenül a gyártótól

– írta kedden a lap Stefan de Keersmaeckert az egészségügyben illetékes európai bizottsági szóvivőt idézve. Keersmaecker azonban hangsúlyozta: a részt vevő uniós tagállamok rendelkeznek a vakcinákkal, vagyis közös megegyezéssel adományozhatnak az egészből, és egy-egy tagállam is adhat tovább a rá eső kvótából.

Az EU-nak egyébként is célja, hogy a hatalmas vakcinabeszerzésből a környező államoknak is adjon, illetve a fejlődő országokat is támogassa a COVAX-programon keresztül. (24.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek