h i r d e t é s

Karácsony Gergely bejelentette, hogy mi lesz a Nagykörút átmeneti biciklisávjával

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely bejelentette, hogy mi lesz a Nagykörút átmeneti biciklisávjával

2020. augusztus 31. - 17:22

 

A Dohány utcáig visszakapják az autósok a kétszer két sávot, a biciklis sávot pedig a parkolók helyén alakítják ki. A Nagykörút többi részén, a Blaha Lujza tértől a Nyugati térig viszont marad az egysávos autósforgalom - mondta el Karácsony Gergely a Nagykörútról szóló sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely - Forrás: Mérec.hu / Facebook

Április végétől, a járványügyi helyzethez kapcsolódóan megvalósítható kerékpárosbarát intézkedéssorozat egyik lépéseként Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton épült ki ideiglenes kerékpársáv, először az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon, majd júliustól a Ferenc körúton is. A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára egysávos lett.

Hónapok óta foglalkoztatja tehát a budapestieket az, hogy megmaradnak-e a kerékpársávok a Nagykörúton. Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatójában elmondta: 

"22 civil szervezet álláspontjával értünk egyet, akik azzal érveltek, hogy a Nagykörút legyen Budapest főútja. A kompromisszumos javaslatunk alapján, aminek kialakítása a napokban elindul a kerékpárosok továbbra is biztonságosan biciklizhetnek, az autósoknak majdnem teljesen visszaadjuk az utat, az ott élőknek pedig jobb környezetet szeretnénk teremteni." - mondta el a főpolgármester, majd hozzátette, hogy: "A parkoló sávban alakítjuk ki a kerékpársávot, így visszaadjuk az autósoknak a 2*2 sávot a Dohány utcáig. Az azt követő szakaszon marad a 2*1 sáv, mert itt nem lehet a kerékpársávot a parkolóban kialakítani, de itt járdaszigeteket fogunk kialakítani, azért, hogy kedvezőbb lámpaprogramot kaphassanak az autósok."

Balogh Samu kabinetfőnök, várostervező elmondta a sajtótájékoztatón, hogy

A Blaha Lujza tér egy válaszó vonal, ettől kezdve a Petőfi hídig visszaállításra kerül a kétszer két sáv, a parkolókat viszont elvesszük. A Blaha Lujza tér és a Nyugati tér között megmarad a mostani állapot apró módosításokkal, de a csomópontok előtt kialakítanak kétsávos megoldásokat, illetve olyan lámpaprogramok lesznek, főleg a gyalogosátkelőknél, ami nagyobb kapacitást tud biztosítani az egysávos kialakítás mellett is.

A következő lépések már szeptember folyamán megtörténnek, most a héten elindul a kivitelezés. A változások zöme szeptember elején megtörténik, másik rész a hónap végén. A ősz folyamán komplex tervezés indul, aminek alapja egy közösségi tervezés a Nagykörút jövőjéről.

A Fővárosi Önkormányzat az ideiglenes biciklisáv megléte alatt különböző forgalomméréseket is végzett, ezek alapján egészen más volt az egyes közlekedési eszközök aránya a Teréz körúton, illetve a Ferenc körúton.

A Ferenc körút Corvin-negyednél található keresztmetszeti forgalmi adatok a mérési időszakban:

  • 48 658 gépjármű, 1874 kerékpár, 7610 gyalogos, 37 374 villamossal közlekedő

A Teréz körút Oktogonnál található keresztmetszeti forgalmi adatok a mérési időszakban:

  • 26 290 gépjármű, 4058 kerékpár, 15 800 gyalogos, 56 210 villamossal közlekedő

A Blaha Lujza térnél található keresztmetszeti forgalmi adatok a mérési időszakban:

  • 31 044 gépjármű, 3870 kerékpár, 15 978 gyalogos, 53 785 villamossal közlekedő

A főpolgármester ezt követően hozzátette, hogy az áruszállítást ezt követően is engedélyezik, illetve kiderült az is, hogy az új megoldással 400-500 parkolóhelyet kell beáldozni.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a sajtótájékoztató előtt ugyanezt a megoldást javasolta a fővárosnak, hogy a tanévkezdés előtt adják vissza az elvett sávot az autósoknak, megoldásként pedig a parkolók helyetti kerékpársávról írt egy Twitter-bejegyzésben: 

A Nagykörúton a parkolósáv helyett legyen kerékpársáv, úgy, hogy a boltok töltését és a mozgáskorlátozottak parkolását továbbra is biztosítani lehessen. A parkolók helyetti kerékpársávról pedig legyen előzetes, érdemi párbeszéd és készüljön szakmai hatástanulmány. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s