h i r d e t é s

Karácsony lemosatta Churchill összefirkált szobrát a Városligetben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony lemosatta Churchill összefirkált szobrát a Városligetben

2020. június 18. - 10:30

Szerdán hajnalban valakik a "náci" szót, valamint a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom nevének rövidítését firkálták Winston Churchill néhai brit miniszterelnök városligeti szobrára - jelentette be a főpolgármester Facebook-oldalán.

Illusztráció: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely azt írta, hogy súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartja a tettet, különösen egy olyan államférfival szemben, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban.

A szobrot civilek kezdték lemosni, az eredeti állapotot a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai állították vissza - olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót (...) a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés

- fogalmazott Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy ő Churchill életművének tisztelője, aki a rasszizmus minden formáját elítéli.

Támogató empátiával követem az amerikai eseményeket, a Black Lives Matter mozgalmat, érteni vélem a dühöt, de a tiszta gondolattal és a jogos akarattal összeférhetetlennek tartom a rombolást

- írta a főpolgármester.

Két hete Londonban is megrongálták Winston Churchill emlékművét: a parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára festékszóróval azt fújták, hogy az egykori brit miniszterelnök rasszista volt.

(MTI)
 


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky