h i r d e t é s

Karácsony: "orrba-szájba" ezt a két mondatot ismételgetném, ha a Fidesz szintjén politizálnék

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony: "orrba-szájba" ezt a két mondatot ismételgetném, ha a Fidesz szintjén politizálnék

2020. szeptember 15. - 06:56

 

A főpolgármester mindössze egy kis komolyságot kér.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

"A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba" - fakadt ki a Facebookon Karácsony Gergely. A főpolgármester arra reagált, hogy a miniszterelnök szerint a főváros költse el a számláján lévő megtakarított pénzt, ha intenzívebben akar küzdeni a járvány ellen, mint a kormány. (A számháborúba beszállt az Állami Számvevőszék is, természetesen a kabinet oldalán.) 

Azonban, hangsúlyozza Karácsony, ő nem akar senkit félrevezetni. Mert tudja azt, amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül.

A főpolgármester szerint ezzel a kommunikációval a Fidesz előre menekül, a járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani a kormány azzal, hogy Budapesttől olyan pénzt követel, amit épp maga vesz el a budapestiektől.

"Akkor még egyszer, sokadjára: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban. Mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől", nyomatékosít Karácsony.

  • a válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolni
  • a kabinet Budapesttől 32 milliárdot von el
  • a járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol

És mindezt megfejeli, hogy Budapest körülbelül 4 milliárd forintot költ védekezésre a kormány helyett. Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:

  • előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint
  • a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint
  • a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére
  • EIB-hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint

Ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele, sorolja a főpolgármester.

"Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást. Ennek jegyében az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével", írja Karácsony. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s