h i r d e t é s

Karácsony reagált Orbán beszédére: "Ez egy tízmilliárdos mondat"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony reagált Orbán beszédére: "Ez egy tízmilliárdos mondat"

2020. január 11. - 07:20

 

A főpolgármester hosszú posztban vette sorba a Budapestet is érintő témákat.

Karácsony Gergely - Fotó: MTI Kovács Tamás

Karácsony Gergely egy hosszú posztban reagált Orbán Viktor csütörtökön tartott sajtótájékoztatójára.

A budapesti főpolgármester a Facebookon vette sorba azokat a témákat, amelyek Budapestet is érintik.

Örömtelinek nevezte, hogy

Úgy tűnt, mintha Orbán Viktor a kormányát valamiféle zöld fordulatra fogná,

azok után, hogy korábban ellenfélnek tekintették a klímavédőket. "A felismerésnek, hogy a magyar kormánynak is dolga van a klímavészhelyzettel, ideje volt már jó régóta" - írta, hozzátéve, hogy ő ennél ambíciózusabb programot vár.

Tőlem a kormány klímapolitikája állhat biblikus alapokon is, csak legyen már végre

- fogalmazott.

Karácsony egyetértett az illegális szemétlerakók felszámolásával, a pet palackok kiszorításával, és támogatja hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani. "Ahhoz tehát, hogy a közös célt elérjük Budapesten, a kormánynak változtatni kell a közösségi közlekedés finanszírozásán, tudomásul kellene végre vennie, hogy a fővárosi adóbevételeknek érdemben nagyobb hányadát kell Budapesten tartani".

Ez egy tíz milliárdos mondat

- írta annak kapcsán, hogy a kormányfő megerősítette, hogy érvényben van a kormány és a főváros között, az előző városvezetés idején kötött megállapodás. A tízmilliárd pedig az az összeg, amennyi pénzt "tart vissza az állami Kukaholding abból, ami a budapestieknek jár". Ezért szerinte "jó lenne, ha a miniszterelnök a saját vállalataival is közölné ezt a tényt, mert tűrhetetlen, hogy a budapestiek befizetését, amit városuk tisztaságára költenek, egy rosszul működő állami cég egyszerűen zsebre rakja. Ez a pénz a budapestieké, és ezt mi vissza is követeljük" - írta.

A Lánchíddal kapcsolatban az a véleménye, hogy az eddig elkülönített pénz kevés, a híd felújítása viszont egyre inkább halaszthatatlanná válik.

Mivel nem csak Budapest, hanem az egész ország egyik legismertebb szimbólumáról van szó, a Lánchíd megóvása, felújítása közös ügy kell legyen.

Az egészségügyről elhangzottak kapcsán úgy véli, nem a festésről kell beszélni, hanem "az ellátásról, a hozzáférésről, a várólisták csökkentéséről és a modern eszközökről". A szuperkórház ügye sem halad, az eddig kijelölt terület szerinte nem alkalmas, ezért

a városvezetés egy új, jobban megközelíthető, alkalmasabb telket ajánlott fel a szuperkórház céljaira.
A labda tehát a kormány térfelén pattog.

A Városliget ügyében megerősítette, hogy "ami nem épült meg eddig, már nem is épülhet a zöldfelület terhére".

szeretlekmagyarorszag.hu


 

h i r d e t é s