h i r d e t é s

Karácsonyi vásár: Budapest drágább, mint Bécs

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsonyi vásár: Budapest drágább, mint Bécs

2015. november 28. - 10:31
0 komment

Ez ám az ünnepi meglepetés! Olcsóbb a bécsi karácsonyi vásár a budapesti adventnél: ráadásul egyes termékeknél lényeges eltérések vannak.

Bár a legtöbb magyar félve látogat idén Bécsbe az egész világot átjáró terrortámadások miatt, anyagilag jóval kedvezőbb lehet, ha az osztrák főváros butikjaiban vásárolunk - írja a Blikk.

A Blikk Bécsben, a város­ház­téri Rathausplatz fénylő mesevilágában töltött egy napot, idehaza pedig a Vörösmarty téri pavilonok csodás kínálatát tekintettük át, az apró csecsebecséktől a kézművestáskákig számba vettük az ajándéktárgyakat.

A legnagyobb különbség a kézművestermékek, táskák, ékszerek és karácsonyi díszek között van – összeállításunkban mindent forintban írunk –: míg hazánkban egy kézzel készített táska 20 és 25 ezer forint között talál gazdára, Bécsben körülbelül 8 ezer forintért már megvásárolható. Az ékszerek is dupla áron kelnek el Budapesten: több bécsi árus 5 ezer forinttól árulta a csillogó medálosokat, itthon ez 7 ezer forintnál kezdődik.

Egy bögre forralt bort vagy forró csokit viszont hasonló áron ihat az ember. A főételekben a magyar vásár jeleskedik: nálunk a hot dogon és kolbászon kívül leveseket, karácsonyi töltött káposztát, sült húst és más karácsonyi finomságot is készítenek. Azonban ha valaki egy egész menüt elfogyasztana, körülbelül 10-15 ezer forintot kell kiadnia csak a saját vacsorájára. Az osztrák fővárosban egy hot dogra és töltött fánkra 4-5 ezer forinttal kell számolni.

A magyar utazási irodák lázban égnek az adventi hétvégéken: buszos utazás már 5 ezer forintért foglalható, ahogy a jelleg­zetes Mikulás-vonat je­gyeiért is csak 6-7 ezer forintot kell fizetnünk. Az osztrák fővárosban megrendezett „Christkindlmarkt” évről évre a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb karácsonyi vására, ami évente több millió látogatót vonz.

A budapesti adventi vásárhoz tehát vastag pénztárca kell, de természetesen annak is megvan a maga varázsa, ha csak egy forró ital mellé ül le az ember, és magyar nyelvű karácsonyi dallamokat hallgat. Mindenesetre érdemes mérlegelni, hogy Budapesten egy tányér töltött káposzta majdnem a Bécsbe vezető utazás árával egyenlő.

Ilyen árakat talált a Blikk

A budapesti árak a bécsiekhez képest is jóval magasabbak, sőt találkoztunk olyan termékkel, amelyet itthon csaknem dupla áron kínáltak a látogatóknak. Falatozni és forralt borozni talán inkább Budapesten érdemes. Az alábbi táblázatban néhány ajándék árát szedtük csokorba, kiegészítve egy pohár ital árával a két fővárosban.

  Budapest Bécs
Bőr- vagy kézzel varrott táska 20-25 ezer forint 8-10 ezer forint
Ékszerek 7-10 ezer forint 5-7 ezer forint
Kerámia lógó dísz 3-4 ezer forint 2-3 ezer forint
Hűtőmágnes 2500 forint 2000 forint
Üvegóra 7-10 ezer forint 7-8 ezer forint
Sült kolbász 1900 forint 1000 forint
Hot dog 900 forint 1300-1500 forint
Forralt bor (2dl) 1200 forint 15000 forint

 

blikk.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s