h i r d e t é s

Káros növényvédőktől szennyezettek a hazai gyümölcsök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Káros növényvédőktől szennyezettek a hazai gyümölcsök

2022. május 24. - 12:02

A cseresznyék felénél mutattak ki veszélyes anyagokat.

A kép illusztráció! - Forrás: Facebook

Egy 2009-es rendelet értelmében az Európai Unió területén 2011 óta fokozatosan ki kéne vonni a forgalomból az 55 legkárosabb növényvédő szert, ennek ellenére drámaian megnőtt az olyan gyümölcsök mennyisége, melyeken kimutathatóak a hivatalosan „helyettesítésre kijelölt hatóanyagnak” nevezett vegyszerek – derült ki az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat legfrissebb tanulmányából, amit a 444 szemlézett.

Az egész EU-ban Magyarországon engedélyezett továbbra is a legtöbb, 50 ilyen szer használata, így aligha meglepő a a magyar gyümölcsök kivételes szennyezettsége: a hazai cseresznyék felénél mutattak ki veszélyes anyagokat, de fejes salátában 38 százaléka (európai szinten a 3. legrosszabb) és az uborkák 32 százaléka (kétszer magasabb, mint az uniós átlag) is tartalmazott helyettesítendő hatóanyagokat. Az itthon megtermelt alma 34 százaléka volt fertőzött, ami az uniós átlagnak felel meg.

Elnevezésükkel szemben a helyettesítésre kijelölt hatóanyagok egyre nagyobb mértékben használják Európában: a felmérés szerint a kontinensen termesztett friss gyümölcsfajták 97170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53 százalékkal nőtt a legkockázatosabb kategóriába sorolt vegyszerekkel szennyezett minták gyakorisága.

Összességében a vizsgált gyümölcsök 29 százalékában voltak kimutathatók ezek a hatóanyagok, az összes alma-, a cseresznyék 50 százaléka volt szennyezett, ami 2011-hez képest 117-, illetőleg 152 százalékos növekedést jelent. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s