h i r d e t é s

Kásler a magyar kultúráról hablatyol

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kásler a magyar kultúráról hablatyol

2018. november 10. - 11:10

 

Az EMMI ügyeletes szentfazeka sosem riadt vissza a meredek kijelentésektől. Kásler Miklóst már jó ideje orvosi körökben is „bolond” jelzővel emlegetik. Amire meg is van minden okuk. Az egyébként magát műkedvelőként ünnepeltető emberi erőforrás miniszter egészségügyi és oktatási díjátadón tartott beszédet csütörtökön.

Forrás: mandiner.hu

Nem valószínű azonban, hogy emberünk egyeztetett felettesével, mert a magyar kultúra toleráns, befogadó és megértő voltáról kezdett csacsogni. Ez pedig a 2010-es kormányváltás óta tabu a kormányzati körökben. Utoljára – nem kis nyomás hatására – Rogán Antal volt kénytelen felszólalni ilyen kényes témában még 2012-ben.

Bárhogy is, Kásler a szokásos kánonnal nyitott.

Azt mondta, az elmúlt néhány ezer évben azok tudtak túlélni és tudták a jövőjüket biztosítani, akiknek voltak tradícióik, zavartalan volt az önazonosságtudatuk, ezzel élni, és erre építkezni tudtak.

Hogy milyen tradíciókat tart tiszteletben a magyar kormány, továbbra is rejtély, de nem megnyugtató.

Az európai kultúráról ezt mondta: az európai identitást a görög kultúra, a római jogalkotás és a hit, a zsidó-keresztény eszmeiség határozza meg, és a szolidaritásból, az emberségből, az egymás segítéséből fejlődött ki a középkor kultúrája, és lehetett átmenteni a germán törzsek népvándorlási hullámain az európai kultúra gyökereit.

Majd hozzátette: az európai kultúrkör egyik szép hajtása a magyar kultúra, amely ötvöződve a belső-ázsiai kultúrkörrel

olyan hagyományokat teremtett, mint a megértés, a tolerancia, a menekülők és a rászorulók segítése. /444/

Adjunk pár perc türelmet azoknak, akik szemöldökével a vérnyomásuk is magasba szökött. Nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy kormányzati körökben ezért a beszédért megdicsérik, mert ugye manapság a megértést hírből sem ismerik, a tolerancia pedig egyenesen tiltott dologgá vált Abszurdisztánban.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s