h i r d e t é s

Kásler piszkos körmei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kásler piszkos körmei

2018. november 08. - 07:06

Sebészorvos, vagy dr. Halál... (?)

A közelmúltban fényképekkel dokumentált híranyagokat tettek közzé a magyarországi újságok, leginkább az interneten dr. Kásler Miklós volt kórházi főigazgató, jelenleg egészségügyi miniszter, piszkos körmeiről, valamint a sok dohányzástól elszíneződött bajuszáról, szakálláról…
Emlékezetem szerint az orvostudományi egyetemeken már az első évfolyam tanul az orvosi asepsis-ről, a tisztaság fontosságáról, elsősorban azoknak akik betegekkel foglalkoznak. A sebészi asepsis szigorú óvóintézkedéseket igényel. – A steril területen dolgozóknak tudniuk kell, hogy a technikai szabályok legkisebb megsértése is végzetes fertőzést eredményezhet a beteg számára.

E lehetőségből kiindulva a sebészek tevékenysége etikai és jogi szempontból is támadhatóvá válik. – Műtéti beavatkozásban, és általában akkor is ha beteggel foglakozik egy orvos, csak speciális kézmosás, bemosakodás után lehet részt venni. A bemosakodó ékszert, gyűrűt, karórát nem viselhet, körmeinek tisztának és körömlakk-mentesnek kell lennie. A bemosakodott "steril" személyzet csak a steril területen belül mozoghat, melynek határait az izolálás jelzi. – A nem-steril személyzet nem közelíthet meg steril területet vagy bemosakodott steril személyt. A műtőben csak speciális, kék vagy zöld bemosakodó ruhában tartózkodhat az egészségügyi személyzet – utcai vagy fehér színű osztályos ruha, orvosi köpeny viselése tilos… Az operatőr személyileg felelős a műtét egészéért.

Dr. Kásler Miklós sajtótájékoztatója

Kásler Miklós 68 évesen kerül az államigazgatásba, közvetlen politikai tapasztalata nem volt, intézményesen a Szegedi Egyetem Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkáraként volt ehhez a legközelebb, még hallgatóként. A diploma után a városban kezdett sebészként dolgozni, majd 1981-ben került az Onkológiai Intézetbe. Egy úttörőnek számító terület, a feji-nyaki rekonstrukció lett a szakterülete, de az elsők között kezdett lézersebészettel is foglalkozni. 1992-ben sebészként lett a korábbi őrültek háza helyén működő Kékgolyó utcai intézmény főigazgatója, amit azóta is, negyedszázada irányított - a miniszteri kinevezéséig. Tekintélyes vagyon birtokosa lett hatvannyolc éves korára.

Az egyik újságíró, a napilap szakírója az "elismert szakember, a híres orvos", dr. Kásler hiteltelenségéről így számolt be Magyarországon:
"Kötelességünkről beszélt, azaz, hogy mi újságírók, egészségügyi szakemberek is hívjuk fel olvasóink figyelmét a betegség(ek) megelőzésének fontosságára. Legyünk hitelesek, az intézet munkatársai pedig ehhez majd megadnak minden segítséget, ígérte, kollégái nevében a miniszter. Naprakész irodalmi adatokat, külföldi és hazai tudományos cikkeket bocsátanak rendelkezésünkre, sőt, saját megszólalásaikat is a cél érdekébe állítják..."

Kásler Miklós vitte a szót, és eközben már a második cigarettáját szívta – pedig még csak 10-15 perce kezdődött meg az esemény. Odaszóltam a mellettem ülő sajtómunkásnak, "figyelj, mikor gyújt rá a harmadik cigarettára, mert akkor mondok valamit".
Még egy darabig beszélt a volt főigazgató, majd átadta a szót egyik munkatársának, s a tájékoztató folytatódott, mintha minket, a média-szakembereket kellett volna meggyőzni arról, hogy mi dolgunk a prevenció népszerűsítése, mert csírájában kell elfojtani a bajt, és mennyivel olcsóbb is ekkor beavatkozni, mint kifejlett állapotában kezelni a betegséget. Nem jött még el a kérdezés ideje, mégis, nagyon látványosan feltettem a kezem, mintha sürgősen valami igen-igen fontosat kellene kérdeznem – ugyanis Kásler dr. rágyújtott a harmadik cigarettájára.