h i r d e t é s

Katolikus felszólítás Bayer Zsoltnak: „Ne tovább!”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Katolikus felszólítás Bayer Zsoltnak: „Ne tovább!”

2019. augusztus 02. - 09:35

 

„Ne engedjük, hogy a tollforgatók által patikamérlegen kimért gyűlöletcseppek a szívünkig érjenek, mert észre sem vesszük, s minket is megfertőznek.” - írja a valasz.hu.

Bayer Zsolt megint elengedte magát, és a miskolci tévében azt találta mondani, hogy a pápa úgy írt a Twitterre, „mint egy ilyen derék, liberális, genderben hívő marha”. A 24.hu később kifogásolta, hogy az egyház nem tesz lépéseket a kormánypárti publicista ellen, illetőleg Ferenc pápa védelmében. Nos, mostanra megszületett a „félhivatalos” válasz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított hírportál, a Magyar Kurír főszerkesztőjétől. Kuzmányi István írása így indul:

A közösségi oldalakon Ferenc pápát »szenilis öregemberező« kritikai hang megjelenésekor tavaly azt hittük, elértük a hazai »közbeszéd« mélypontját. Tévedtünk.

A magyar sajtót nemrég járta be a Miskolci Televízióban adott »helyzetkép«, amely a műsor címével egyezően egy látlelet a sajtóból táplálkozó féligazságokból, csúsztatásokból kiinduló, félelmeinkre alapozó társadalmi közbeszédünkről. A pápát »argentin libsiző«, »genderben hívő marhának« tituláló és persze összeesküvés-elméleteken alapuló vélemény előtt mintha bénultan állnánk.

Kuzmányi felteszi a kérdést: szabad-e és kell-e cáfolni mindezt, avagy az elmondottakkal szemben meg kell-e védeni a Szentatyát?

Azt hiszem, észszerű megfontolásokkal itt és most nem tudunk semmit »cáfolni«. Abban a mocsárban, ahonnan az említett, gondolatnak nem nevezhető szavak felbugyognak, nem kíváncsiak az érvek mentén következetesen megfogalmazott véleményekre (…). A megszólaló bátorságát az adja, hogy egy bizonyos körben ő már abszolút tekintély, ezért »hívői« szemében-eszében nincs helye ellenvéleménynek, sőt eltérő gondolatnak sem.

De akkor mit tehetünk? Ne várjunk felülről jövő »cáfolatokra«, hanem mindannyian lépjünk ki a közöny állapotából, és mondjuk ki: ne tovább! (…) Azért is fontos ez, mert úgy tűnik, gondolkodni, utánaolvasni és egy akár hosszú érlelés végén véleményt formálni – és a másik embert nem sátáni ellenségképpé torzítani – mára már luxussá vált. A katolikus véleményformálás ennél több: gondolkodás, mérlegelés, megkülönböztetés.

Mi következik ebből? Akkor »védjük« meg legjobban a pápát, ha hűek vagyunk önmagunkhoz: nem adjuk fel a gondolkodás sokszor fáradságos útját (…). Felelősségünk adott. Ne engedjük, hogy a tollforgatók által patikamérlegen kimért gyűlöletcseppek a szívünkig érjenek, mert észre sem vesszük, s minket is megfertőznek.

A Magyar Kurír főszerkesztőjének teljes írása itt olvasható.

valasz.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s