h i r d e t é s

Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

2021. április 15. - 08:36

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni. Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák. 

A kép illusztráció! - Forrás: The Boston Globe

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni – olvasható Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Portfolión megjelent írásában.

A kutató szerint a vírus szezonalitása egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást. „Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! Így nem tehetünk mást, mint felkészülünk a rosszabb esetben határainkon belül fellángoló járványra, de jobb esetben is egy határon kívül kialakuló hullámra, amelyet hatékonyan kint kell majd tartanunk” – írta.

A vakcinák „minden rendelkezésre álló tudományos adat szerint” működnek a járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében, „Némelyik esetében már az is bebizonyosodott, hogy a fertőzés terjedését is lassítják, miután az oltottak körében 90 százalékos teljes védettséget, tehát a fertőződéstől való védelmet is leírták”.

Mint írta, alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, „hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli”.

"A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a vakcinálási hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól" - hangsúlyozta.

Tehát Kemenesi szerint a nyári nyitások és felszabadultság után őszre lesz egy nem teljesen átoltott populáció, „nyáron takaréklángon fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik”.

Fontosnak tartja az óvatosságot, „a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszútávú növelését.” Majd hozzátette: „A gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, többezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám”. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s