h i r d e t é s

Kemény szavakkal üzent Orbánnak Weber

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kemény szavakkal üzent Orbánnak Weber

2020. november 23. - 11:20

"Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!" – üzente Orbán Viktornak Manfred Weber.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Keményen bírálta Orbán Viktort az EPP frakcióvezetője egy interjúban.

"Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról" - erről a Népszava cikke szerint a De Standaard című flamand lapnak beszélt a párt európai parlamenti frakcióvezetője. A CSU bajor politikusa azt is hozzátette: "erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából."

A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé. Weber úgy látja: az erről szóló tárgyalást nem lenne szabad újranyitni.

Mint ismert, Magyarország Lengyelországgal együtt az uniós támogatások kifizetését a jogállam érvényesítéséhez kapcsoló szabályok miatt blokkolja az Európai Unió következő hosszútávú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, ami több mint elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet. A szavazást azért nem tudják megejteni, mert a politikai gyűlést a Covid-19 nyomán bevezetett szigorítások miatt lehetetlen összehívni – emlékeztet a Népszava.

A kérdésre, hogy a Fidesz elnökének mennie kell-e az EPP-ből, Weber azt mondta: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve, és üzent a magyar kormányfőnek: "Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!"

Az interjúban a bajor politikus megerősítette, hogy a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Weber az újságnak azt állította: ha a jogállami mechanizmus rendelkezéseinek megfelelően a kormányközi EU Tanácsban majd megszületik egy szankciós döntés a kifizetések felfüggesztéséről, akkor az érintett tagállam az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ami a Magyarország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárás lezárását illeti, Weber szerint a lassú folyamat semmilyen eredményt nem hozott, így nem látna problémát abban, ha véget érne. Orbán sürgeti a lezárást, miközben a magyar kormány az Európai Bíróságon támadta meg az elindítást is, mondván, az erről szóló európai parlamenti döntés valójában nem a szükséges kétharmados arányban született meg. Akkor – vagyis a Sargentini-jelentésről szóló voksoláskor – Manfred Weber az eljárás elindítását támogatta.

Forrás: Népszava24.huHVG / propeller.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s