h i r d e t é s

Kenyér helyett cirkusz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kenyér helyett cirkusz

2017. augusztus 23. - 07:33

 

Az ország az elmúlt napokban megemlékezett Szent Istvánról, államalapító királyunkról, egyben köszöntette az új kenyeret. 

Egykor még az átkosban  augusztus 20 -a, az Alkotmány ünnepe volt. Ma már hol van az alkotmány, alaptörvénynek nevezett valamije van a Fidesznek. Elfogadásakor  -  akkor még megvolt a kétharmad - gránitszilárdságúnak is nevezték, mondván "örök életű" lesz. Hamarosan kiderült, nem is olyan szilárd, hiszen  -  még tehették -  - a Fidesz saját hatalmi érdekeinek megfelelően annyiszor módosította, ahányszor Orbán úri kedve diktálta. A magyar demokráciának csúfolt akármiben, két nap alatt le lehetett  zavarni egy módosítást, ha a Párt érdeke azt követelte. Ráadásul sok alkotmányjogász  kétségbe vonja az alaptörvény érvényességét, legitimitását is. De, ez már egy másik történet.

A kormánypárt ünnepelt, igaz a miniszterelnök nem tisztelte meg az eseményeket. Vagy még szabadságon volt, vagy más halaszthatatlan közfeladatott látott el. Tudjuk, időnként szeret a meseszép Svájcba is utazni, de hallani a városi legendákban egyéb útjairól is, amelyek mentális állapotával kapcsolatosak. Ezek tudjuk ellenőrizhetetlennek, de  talán nem is állnak távol a valóságtól. Az is elképzelhető, hogy éppen a kétfarkú kutyák által állított űrállomást szemlélte meg számadójával. Nekem nem hiányzott az ünnepségekről Orbán, mint ahogyan az egész álszent bagázzsal már tele van mindenem. Azt hiszik, attól keresztények lesznek, hogy szinte minden mondatukban emlegetik a hitet, a keresztény gyökereket. Tállai András egyenesen –igaz szükségmegoldásból - templomban mondott ünnepi „prédikációt”. Nem hiszem, hogy Mezőkövesden az eső elől nem lehetett volna Isten Háza helyett, egy közintézménybe vinni a városi ünnepséget.

Az ünnep olyan semmilyen volt. A kormánypárti politikusok szónoklataiban Szent István neve fordult elő legkevesebbszer. A Habony-művek fő célja az lehetett, hogy az 1000 éves örökségre hivatkozva, erősítsék a Fidesz hatalmát. Voltak, akik nyíltan, de még többen egyenesen megmondták, a magyar szabadság, az eddig elért eredmények csak akkor maradhatnak fenn, ha jövőre a Fidesz nyer. Minden egyéb felesleges körítés, népbutítás volt. A fideszes kliensek felmondták a leckét, kipipálták az ünnepet. 

Az ellenzék pártjai csendben voltak. Ez persze így volt már az elmúlt években is. Sok értelme nem lett volna semmilyen saját rendezvénynek, hiszen az ellenzék összes pártja, talán még együtt sem lenne képes 10 ezer embert az utcára kivinni valószínűleg a fővárosban sem. Láthattuk, hogy mennyien voltak tegnap, a Szabad Sajtó útján. Ideje lenne a demokratikus ellenzék pártjainak észrevenni, az emberek egyre inkább igyekeznek magukat a politikától távol tartani. Nem lesz egyszerű ebből az apátiából kimozdítani őket, hogy menjenek el majd szavazni. Mindaz, ami most történik, még inkább elriasztja őket.

Közben a fővárosban beázott a hármas metró Árpád hídi állomása, a szerelvények órákon át nem is közlekedtek. Vajon hányan tudják, hogy a Fidesz kormány a naponta félmillió embert szállító életveszélyes hármas metró felújítására, kevesebb pénzt szánt, mint a világ eddigi legdrágább úszó világbajnokságára. A  metró továbbra sem lesz akadálymentesített, rokkant kocsival, babakocsival utazni az szinte kizárt. Ráadásul még a főváros vezetése ezt is képes -  volt képük hozzá -  - megmagyarázni.

Debrecenben, a Virágkarneválon a VIP vendégek szép, kényelmes fotelokban ültek az első sorban. Körülugrálták őket a szervezők, rendszeresen körbejárt a protokoll sátor pincére, hogy a rendeléseiket felvegye. Azt nem láttam, hogy bárki is fizetett volna. Pedig, távolba jól látok.

Tegnap a városokban délután az emberek az eget lesték, jön-e  a vihar, lesz-e eső? Legtöbb helyen megúszták: a cirkuszt, amit tűzijátéknak hívnak megtartották. Ha már kenyér nincs, legalább a „mindennapi” látványosságunk legyen meg. Kis öröm, is üröm.

Vajon hány megriadt kutya kóborról még éhesen, szomjasan, gazdáit keresve, mert a tűzijátéktól megijedtek. 


 

h i r d e t é s