h i r d e t é s

Képviselő nélkül maradhat Szentgyörgymező

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Képviselő nélkül maradhat Szentgyörgymező

2022. február 07. - 06:31

Nem kell feltétlenül Erős Gábornak országgyűlési választást nyernie, hogy Esztergomban időközi választást kelljen kiírni.

Hernádi Ádám (b) és Erős Gábor (j) - Forrás: Hídlap

Szinte biztos, hogy Hérnádi Ádám polgármester jóval esélyesebb országgyűlési képviselő jelölt lett volna, mint a sokáig független "Fidesz" támogatású Erős Gábor. De ez esetben veszélybe került volna a fideszes polgármesteri szék.
Ha a Kubatov-lista működik és Hernádi Ádám nyer, "el kell engednie" a polgármesterséget a parlamenti mandátumért. Ha veszít a közös ellenzéki jelölttel, Nunkovics Tiborral szemben, az egy akkora csorba lehet politikai karrierjén, ami örökre ráég. Ezt nem szerette volna kockáztatni a Fidesz, hiszen akkor nem csak képviselőt kell újat választani, hanem polgármestert is. És bizony választási évben, főleg olyan időszakban, amikor az ellenzék nem esélytelen, nem kockáztatna ekkorát a kormánypárt.

De mi a helyzet Erős Gáborral?

A múlt hét pénteken Cserép János, esztergomi önkormányzati képviselő jelentette be közösségi oldalán, hogy Esztergom Önkormányzatánál összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez az alpolgármester ellen, mivel a jogszabályi tiltás ellenére Erős Gábor 2016 óta a Strigonium Zrt. felügyelőbizottságának tagja, melyért díjazásban részesül. - írta meg a Régió33

A Helyi Önkormányzatról szóló törvény rendelkezése szerint, aki polgármester vagy alpolgármester, az máshonnan, mint ez a jogviszonya, nem fogadhat el díjazást, nem működhet közre cégek tevékenységében pénzért.

Az önkormányzati képviselő bejegyzéséből kiderül, hogy Erős Gábor megválasztása óta a Strigonium Zrt. felügyelőbizottságának tagja, ez összeférhetetlenség.

Ha ő maga nem jelentette be 30 nappal az alpolgármesterré választását követően, akkor bárki hivatkozhat rá, és ilyenkor már nem reparálható. Ha a képviselő-testület kimondja az összeférhetetlenséget, másnap megszűnik az alpolgármesteri jogviszonya.

Sőt, mivel az összeférhetetlenségi okot Erős Gábor nem hozta a testület tudomására, így egyben méltatlanná válik a képviselői tisztségre is, a következő lépcső tehát annak a megállapítása. És akkor Szentgyörgymező készülhet az új időközi választásra.

Frissítés (2022. február 7. 6:40)

Hasonló, összeférhetetlenségi ügyben mozgolódik a Fidesz a fővárosban, amelyről a HírTV számolt be.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s