h i r d e t é s

Készpénzes vagy kártyás fizetés? Érvek és ellenérvek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Készpénzes vagy kártyás fizetés? Érvek és ellenérvek

2022. június 27. - 09:22

A készpénzhez ragaszkodsz, vagy ha teheted, mindenhol kártyával fizetsz? Mindkét fizetési módnak vannak ellenzői és támogatói egyaránt. Hogy kinek van igaza, azt nem tisztünk eldönteni, a választásban csupán az érvek-ellenérvek ütköztetésével segíthetünk.

Forrás: bizpay.hu

Tény, hogy az elmúlt öt évben technológiai újdonságok és a jogi szabályozás hatására csökkent a készpénzforgalom hazánkban és világszinten is. Ezt a tendenciát csak erősítette a pandémia következtében kialakult helyzet. Nézzük meg, mire számíthatunk!

Milyen pozitívumai és negatívumai vannak a készpénzes fizetésnek?

Bár a járvány miatt széles körben elterjedt az érintésmentes fizetés, ma is megesik, hogy csak készpénzzel tudjuk kiegyenlíteni a számlát. Megtörténhet ez az ételfutár, kitelepült kereskedő vagy szerelő esetében is. Ha ezek a szolgáltatók a BizPay mobil készülékre telepíthető megoldásait (SoftPOS) használnák, ez nem fordulna elő.

Mondhatnánk tehát, hogy jó, ha van készpénz nálunk. De amikor arra gondolunk, hogy a pénztárca mekkora helyet foglal, mégiscsak a kártyára voksolunk. Ez egyértelműen kis helyen is elfér, lapos, ami nem kelti fel annyira a figyelmet, mint egy tömött brifkó. Ha pedig eszünkbe jut, hogy a plexi lap nem ázik, és nem szakad el, akkor sem, ha véletlenül kimossuk, akkor egyértelműen ott a pont!

A készpénzfelvétel díja is felmerülhet, mint negatívum. Ez havonta kétszer ingyenes, és lehet ezzel a szabályozással lavírozni, de elég egy nem várt esemény, és máris megbukott a tervünk.

Előny a készpénz, ha egzotikus, távoli országba utazunk, ahol ATM-et nem találunk minden eldugott helyen. Az ázsiai gyümölcs- vagy halpiacokon sem tudunk kártyával fizetni, így javasolt papír- és aprópénzt vinni.

A bankkártya használatának előnyei és hátrányai

Miután a készpénzt kiveséztük, következzen a bankkártya! Azt már láttuk, hogy a kártya kisebb helyen elfér, könnyebb magunkkal vinni, ezért kényelmesebb is. De vajon biztonságosabb?

Igaz, hogy a lezárások alatt a PIN-kód kérést 5000 Ft feletti vásárlások esetében feloldották, de vannak más lehetőségek pénzünk megóvására. Például online fizetésnél beállíthatjuk az internetes biztonsági kód szolgáltatást. Kártyánk biztonságát szolgálja a ma már kérhető egyedi dizájn is. Ennek keretében akár a fényképünk vagy kedvenc háziállatunk képe is rákerülhet. Ha mégis megtörténne, az elvesztése, eltulajdonítása esetén ingyenesen letiltható.

Ami pedig azt illeti, a plexi lap használata ezenkívül gyorsabb is lehet, mint a készpénz, hiszen elég csak odaérinteni a terminálhoz, és már meg is történt a tranzakció.

Mi a jövő? Egyéb alternatívák

Természetesen a bankkártya használatának is megvannak a maga szabályai. Soha ne írjuk fel és tartsuk a közelében a PIN-t. Ne adjuk ki a kezünkből a kártyát, és online vásárláskor mindig ellenőrizzük a felület valódiságát.

A jövő azonban a Google Play, az Apple Play és mobilfizetés, és az NFC-képes okostelefonok elterjedése egyre közelebb hozza ezt.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s