h i r d e t é s

Két űrhajós az űrállomáson dolgozott, lefényképezték őket a földfelszínről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Két űrhajós az űrállomáson dolgozott, lefényképezték őket a földfelszínről

2022. március 30. - 06:58

Dr. Sebastain Voltmer német asztrofotós lenyűgöző felvételeket készített múlt héten a nagyjából 400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – írja az IFLScience

@SeVoSpace/Dr. Sebastian Voltmer/www.apollo-13.eu

Az egyik képén még az éppen űrsétát végrehajtó asztronauták, Matthias Maurer és Raja Chari is láthatóak, igaz, nem túl részletesen. Ez lehet az első földi fotó, amelyen egyszerre két űrsétáló űrhajós is kivehető.

A képek március 23-án készültek az északkelet-németországi Sankt Wendelben, innen származik Maurer, az Európai Űrügynökség űrhajósa. A múlt heti volt Maurer első űrsétája, a közel hétórás művelet során Charival több feladatot is elvégeztek, többek között egy külső kamerát is kicseréltek. Az űrséta nem volt zökkenőmentes, Maurer sisakjában például összegyűlt valamennyi víz, ez azonban nem fenyegette az épségét.

Voltmer egy videót is közzétett a március 23-i munkájáról. Ezen jól érezhető a különbség a nyers, illetve a már feldolgozott felvételek között.

Az ISS egy, az űripar történetében példátlan nemzetközi összefogás keretében működik. Félő, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió és az amiatt bevezetett szankciók veszélybe sodorják a programot. (24.hu)