h i r d e t é s

Két választókerületben is újraszámoltatták a szavazatokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Két választókerületben is újraszámoltatták a szavazatokat

2018. május 02. - 06:38

 

Mindkettőben az derült ki, hogy a NET Pártnak elkönyvelt szavazatokat valójában a Jobbikra adták le. A héten egy csomó hasonló ügy következhet.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az április 8-i választás listás eredményét megállapító NVB-határozat ellen hétfő délután 4 óráig lehetett felülvizsgálatot kérni. A Kúriának 3 napja van dönteni a kérelmekről. Nem tudni, összesen hány kérelem érkezett, de volt olyan, amiről a Kúria már döntött is.

A Jobbik még április 28-án kért felülvizsgálatot, egyebek mellett két szavazókör eredményét kifogásolva. Pálfiszegen, a zalai 1-es választókerület 001-es szavazókörében 14, a Jobbikra leadott szavazatot a NET Pártnak írták jóvá, és ugyanez történt Sárospatakon, a borsodi 5-ös választókerület 007. szavazókörében: ott 144 jobbikos szavazatot könyveltek el a NET-hez.

Az Index birtokába került a Kúria jogerős végzése (Kvk.V.37.548/2018/5.), melyben a bíróság helyt adott a Jobbik kérelmének, és elrendelte a szavazatok újraszámlálását, az eredmény összevetését az április 8-án felvett adatokkal, és az esetleges eltérések indokainak rögzítését. A Kúria végzése feltehetően holnap kerül fel a Kúria honlapjára.

Az Index úgy értesült, hogy a két választókerület választási irodái ma nap közben már újra is számolták a szavazatokat, és mindkét esetben a Jobbiknak adtak igazat. A két szavazókörben a NET Párt 0-0, míg a Jobbik 14, illetve 122 szavazatot kapott.

A Kúria az elkövetkező napokban várhatóan számos hasonló ügyben dönt majd.

Hétfő reggel a Kúria végzéssel az újpesti 053. és a bajai 001. szavazókörben választókerületben is elrendeli az újraszámolást, amit a helyi választási irodák  akár már holnap el is végezhetnek. (index.hu)


 

h i r d e t é s