h i r d e t é s


Ki gondolta volna? Újra Orbán a Fidesz elnöke

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ki gondolta volna? Újra Orbán a Fidesz elnöke

2017. november 13. - 06:31

 

Kell is a megerősítés egy olyan párt politikusának, amelyik lényegében szektajelleggel követi vezetője minden agymenését. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A júniusban elhunyt Rubovszky György által csak „a Viktor” néven hivatkozott egyén lényegében a Fidesz maga.

Ezért nem lehet meglepő, hogy a párt ellenszavazat nélkül választotta meg újfent elnökének. A tisztújítás Orbánt illetően lényegében egy névleges esemény, semmi más.

Beleképzelve magunkat a párttagok helyébe egyszerű felmérni, mi is történhet. A Fidesz történetének kezdetén még talán a demokratikusság látszatát igyekezett fenntartani a párt, de az idő múlásával, Orbán Viktor veszedelmes tényezővé vált.

Talán még emlékezhetünk arra a pillanatra, amikor 2006-ban a választás finisében kétségbeesett ajánlatot tett szavazóinak, hogy nem ő, hanem az akkor még ismeretlen Szijjártó Péter lesz a miniszterelnök, ha megválasztják a Fideszt.

Váratlan reakció volt ez már akkor is, pedig egyáltalán nem kellene meglepődni ezen egy demokratikusan működő párt körében.

Közismert a vélekedés, hogy Orbán idegállapotát könyörtelenül megtépázta mind a 2002-es, mind a 2006-os választási vereség. És ez bár csak pletyka, nem egy szakértő komolyan foglalkozik a miniszterelnök viselkedésének ezt a feltételezést alátámasztó sajátosságaival.

További táptalajt ad feltételezéseinknek az a tény, hogy Orbán nem hajlandó senkivel sem nyilvános vitába szállni. A jelek szerint nagyon megtépázta önérzetét az, ahogy a mára unalmassá vált ellenség, Gyurcsány Ferenc felmosta vele a vitának helyt adó stúdiót.

Ennek tükrében nem nehéz elképzelni, hogy a párton belül milyen hangulat uralkodhatott a tisztújítás alatt.

Adva van egy, a kormányfői székhez foggal-körömmel ragaszkodó egyén, arcát 54 éves korára mély és szigorba merevedő ráncok torzítják. Megközelíthetetlen és kiismerhetetlen. A párttagok talán már maguk is sejtik, hogy rossz lóra tettek, de félnek fellázadni az ellen a vezető ellen, akinek luxusukat köszönhetik. Ám ez az kegy egyben engedelmességet követel. Ez egy igazi sakkhelyzet.

Ezzel persze nem akarjuk mentegetni a Fidesz tagjait, csupán azt a kettős helyzetet kívánjuk bemutatni, ami kizárja a helyes döntés lehetőségét is.

Részben ebből fakadóan azt gondoljuk, hogy a Fidesz csak addig marad fenn jelenlegi formájában, amíg Orbán Viktort soraiban tudhatja.h i r d e t é s

betöltés..

;