h i r d e t é s

Ki lesz Mehdi?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ki lesz Mehdi?

2020. március 23. - 17:37

 

Ki is az a Mehdi? Mehdiről nincs szó a Koránban. A Hadiszok közül Bukhari és Muszlim név szerint nem említi, de utalnak rá. Név szerint Abu Dawud és Tarmidhi írásaiban szerepel, akik a Prófétára (béke reá) hivatkoznak vele kapcsolatban, így Mehdi az Iszlám hit részévé vált. 

Bár az arab nyelvben Mehdi egy név, az ő esetében, aki eljön, nem név lesz, hanem titulus, ami azt jelenti, hogy jó útra vezetett. A Hadiszok szerint neve Mohamed és apja neve Abdullah, pontosan úgy, ahogy a prófétát (béke reá) hívták: Mohamed ben Abdullah.

Mehdi a végítélet idején jön el, amikor a földön törvénytelenség lesz úrrá és igazságtalanság válik természetessé. Mehdi eljövetele a végítélet előtti kis jelek közül az utolsó. Ha eljön, tudni fogja az emberiség, hogy a nagy jelek következnek, melyek közül az első Dadzsal, az Antikrisztus megjelenése. Mehdi és az általa vezetett muszlimok nem tudják legyőzni Dadzsalt, hiába hadakoznak vele. Dadzsalt egyedül Jézus, Mária fia győzi le, akinek megjelenése a második nagy jel, ami Dadzsal eljövetele után következik be.

De nézzük, ki is Mehdi és milyen jellemvonásokkal bír? Ez azért fontos, mert egy mintáról van szó az esetében. Mehdi egy hétköznapi ember, aki éppolyan esendő életet él, amit bárki más. Fogalma sincs arról, hogy ő a Mehdi. Hangsúlyozom, hogy esendő, tehát nem szentéletű! Medinában él, és egy éjszaka szólítást kap az Úrtól. Ettől kezdve élete fordulatot vesz, de nagyon fontos: nem állítja soha, hogy ő a Mehdi! Sőt, tagadja! Az emberek állítják, hogy ő az! De ő vitatkozik velük és ki akar térni! Itt a tanítás! Soha ne higgyetek annak, aki valamilyen vezetői posztot úgy állít be, hogy az neki van teremtve. Ha pedig valaki Mehdinek állítja be magát, az hazudik! 

A szunnita és síita felfogás mást vall Mehdi származásáról. Abban egyetértenek, hogy a Próféta családjából érkezik, Ali és Fatima (a Próféta lánya, béke reájuk) egyik fia az őse. A szunniták szerint Haszan, a síiták szerint Huszein ez az ős. 

Eljön az idő, amikor Mehdinek el kell menekülnie Medinából Mekkába. Tehát nem Mekkából Medinába, ahogy Mohamed esetében, hanem fordítva. Majd Medinából a muszlimok egy hada elindul, hogy megsemmisítsék a Kábát. Adzsiyád felé veszik az irányt és Beidánál elnyeli a hadat a föld. Ez a történet Bukhari Hadiszában szerepel. Ebben a Hadiszban sem szerepel Mehdi neve. De ha összetesszük Abu Dawud hivatkozásával, aki név szerint említi, összeáll a történet. Mehdi ugyanis Abu Dawud szerint a Kábánál keres menedéket és itt az emberek hűségesküt tesznek neki. 

Felismerik, hogy ő a Jó Útra Vezetett Imám. De korának politikai vezetői elutasítják őt és lázadót látnak benne, ezért küldenek rá hadat. E had pusztulása lesz a fényes bizonyíték arra, hogy aki eljött, az valóban a Mehdi. 

Itt van egy másik tanítás is. Ugyanis „A Kábát saját népén kívül nem akarja elpusztítani senki”, mondja a Hadisz. Sohasem lesz egyetlen nem-muszlim sereg, ami megtámadná a Kábát! Ebben biztosak lehetünk! Amíg muszlimok élnek a földön, senki nem lesz képes a Kábát megsemmisíteni. Sőt, kísérletek sem lesznek erre. Csak a muszlimok közül lesznek erre próbálkozások. Ez Mohamed (béke reá) jövendölése. 

De a Kábát egyszer el fogják pusztítani. Mikor? Amikor nem lesz egy muszlim sem a földön. Akkor egy sereg jelenik meg Etiópia felől és az megsemmisíti a Kábát. Ez az idők vége lesz, mielőtt a fanfárok megszólalnak. 

Vissza Mehdihez. Mehdi lesz az egész Muszlim Umma vezetője.

Majd a Hadisz szerint egy had indul el rómaiakkal (nyugataikkal), akik Szíriában egy Dábiq nevű településen ütnek tábort. Medinából is elindul egy had és ők Dabiqnál megütköznek. Ez lesz a nagy Armageddon. Majd Mehdi hada Konstantinápoly (Isztanbul) felé fordul, amit elfoglal. Ezt a Hadiszt máig nem tudja magyarázni senki. A Hadisz autentikus, Muszlim gyűjteményéből. Tarmidhinél ugyanez a Hadisz Jeruzsálemet jelöli meg, nem Konstantinápolyt, de Tarmidhi nem autentikus. 

Mehdi egyesíti a muszlim világot, békét, törvényességet teremt mindenhol. Próbálja legyőzni Dadzsalt, az Antikrisztust, de nem sikerül.

Ez az az idő, amikor Jézus leszáll a mennyekből a hajnali ima idején. Hol? Damaszkuszban a fehér minaretnél, áll a Hadiszban. A Hadisz idején ez a minaret még nem épült meg. Abdel Malik Marwan építette az Omayad mecsetet, arra utal a Hadisz. Ez a mecset ma 1350 éves. Mehdi felismeri Jézust és felkéri őt az ima vezetésére, de Jézus elhárítja: az imára szólítás (iqama) neked szólt, így te vezeted azt, szólt Mehdihez. „Imámotok közületek való”. (Hadisz Muszlim). 

Majd eljön Jézus szerepe: egyedül ő lesz képes megölni Dadzsalt és megteszi. 
Mehdi hét évig fog ezután uralkodni. Tovább él, de uralkodása hét évre fog korlátozódni. 
Miután Jézus leszáll a mennyekből és betölti feladatát, több Hadisz nem tesz említést Mehdiről.

A fentiek a Próféta (béke reá) tanításai, aki a Végítélet eseményei és az azt kísérő jeleket előre látta 1400 évvel ezelőtt. 

Címkék: 

 

h i r d e t é s