h i r d e t é s

Ki ne hagyja élete csillaghullását!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ki ne hagyja élete csillaghullását!

2018. augusztus 10. - 20:22

 

Igazi show-műsor lesz. - írja a varosikurir.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Szakértők szerint igazi show-műsorra számíthatunk, a meteorraj ugyanis idén újholdkor érkezik, így a sötétebb égbolton még jobban látszanak majd a fények.

Látványosság újholdkor

Minden évben augusztus közepén érkeznek el hozzánk a Perszeidák.

A meteorraj idén augusztus 11-13. között lesz a leglátványosabb, ráadásul – mivel újholdkor érkezik – a sötétebb égbolton igazi show-műsort láthatunk majd

– írja a Curiosity.

A Perszeidák – tévesen – a Perseus csillagkép után kapták a nevüket. A korábbi elképzelés ugyanis az volt, hogy a meteorok az évnek ebben az időszakában a Perseus csillagai között keletkeznek. Ez azonban nem igaz: a Perseus csillagai körülbelül száz fényévnyire vannak egymástól, a távolság miatt pedig lehetetlen, hogy tevékenységeik következtében meteorok képződjenek.

A Swift-Tuttle üstökös törmeléke

A Perszeidák származási helye valójában a Swift-Tuttle üstökös. Amit az égbolton augusztusban látunk, nem más, mint az üstökösről leváló törmelékek fénye, amikor belép a Föld légterébe. Az üstökös csak 133 évente kerül közel bolygónkhoz, ám ez nem jelent akadályt: a Föld Nap körüli keringése közben minden évben egyszer közel kerülünk az üstökös által hátrahagyott törmelékhez, amit aztán a légtérbe való belépés után hullócsillagokként felvillanni látunk az éjszakai égbolton.

varosikurir.hu


 

h i r d e t é s