h i r d e t é s

Kicsinyes és gyáva...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kicsinyes és gyáva...

2015. november 25. - 08:41
0 komment

 

Kicsinyes, gyáva visszaélés a hatalommal - értékelte a Népszavának Polyák Gábor az RTL Klub parlamentből történt kitiltását.

A médiajogász szerint az még a mai magyar jogrendszerben is rendhagyó, hogy a házelnök közvetlen módon korlátozza a sajtószabadságot.

Kövér László persze sosem tagadta, mit gondol az újságírókról és a nyilvánosságról - jegyezte meg a szakember, akinél ugyanakkor a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke tovább is ment: hivatali visszaélés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz ugyanis a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen az ügyben.

Szabó Tímea szerint Kövér László tettével nemcsak a sajtó- és szólásszabadságot tiporja lábbal, de alapjaiban rengeti meg a jogállamiságot is. Hangsúlyozta, a Btk. szerint az a hivatalos személy, aki jogtalan előnyszerzés vagy jogtalan hátrányokozás miatt túllépi hivatali hatáskörét vagy visszaél azzal, büntettet követ el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Szabó Tímea egyértelműnek nevezte, hogy az RTL Klub kitiltása visszaélésszerű és jogszerűtlen. Szavai szerint a kitiltással a kormánnyal szemben kritikus sajtót akarják elhallgattatni. A társelnök felszólította Kövért, vonja vissza a kitiltást. Kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a PM szerint a házszabály nem teszi lehetővé a kitiltást.

Ennek ellenére a fideszes házelnök határozatlan időre kitiltotta az Országházból az RTL Klubot, sőt, a csatorna stábja hétfőn már a Fidesz sajtótájékoztatójára sem mehetett be, mondván: nem szerepeltek az előzetesen regisztráltak névsorán. 

A kormányoldal számára kínos ügyeket boncolgató, annak idején még a reklámadó bevezetése kapcsán a korábbiaknál kritikusabbá vált RTL Klub azonban nemcsak az elmúlt hónapokban törhetett borsot a Fidesz orra alá. Mint azt Estihírlap felidézte: a tévéstáb buktatta le az FKGP korrupt államtitkárát és fedte fel a Torgyán József vezette kisebbik koalíciós kormánypárt fura thaiföldi ügyleteit a '90-es évek végén. Az RTL híradása nyomán mondott le az első Fidesz-kormány közlekedési minisztere, akinek az autója halálos kimenetelű balesetet okozott. A tévé kapta fel az olajügyeket, amelyek miatt még parlamenti vizsgálóbizottságnak is létre kellett jönnie, s nem utolsó sorban a Fidesz első pártigazgatójának, Várhelyi Attilának a büntetőperét is reflektorfénybe helyezte a tévé.

 

Népszava / stop.hu (Címlap: Forrás: stop.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s