h i r d e t é s

Kicsoda Theresa May? - Portré az új brit Vasladyről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kicsoda Theresa May? - Portré az új brit Vasladyről

2016. július 17. - 07:25
0 komment

Sokan már most a második Vasladyként emlegetik Theresa May-t, a britek második női miniszterelnökét.

dailymail.co.uk

Leánykori nevén Theresa Mary Brasier 1956. október 1-jén anglikán lelkészcsaládba született a Sussex megyei Eastbourne-ban. Diplomáját Oxfordban szerezte, és későbbi férjével, Philip May-jel is itt ismerkedett össze 1976-ban egy egyetemi mulatságon, a BBC szerint a későbbi pakisztáni miniszterelnök, Benazir Bhutto mutatta be őket egymásnak.


Forrás: telegraph.co.uk

Az egyetemi évek után jó ideig a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozott, és éveket töltött a Bank of England - a brit jegybank - alkalmazásában is, majd a politika felé fordult. Először 1997-ben jutott be a brit parlamentbe a konzervatívok képviselőjeként, majd 2002-ben ő lett a párt első választmányi elnöke, szintén ebben az évben egyik kongresszusukon azzal próbálta változásra sarkallni párttársait, hogy felhívta figyelmüket: az emberek „undok pártnak” nevezik a torykat.

Ezt követően a briteknél szokásos ellenzéki – úgynevezett – árnyékkormány több miniszteri posztját is megszerezte, majd a konzervatívok 2010-es győzelmét követően David Cameron belügyminiszterré nevezte ki. Mára ő lett a brit politikatörténet utóbbi egy évszázadának leghosszabb ideig hivatalban maradt belügyminisztere, ugyanis bár a brit belügyi tárca vezetői korábban sűrűn váltogatták egymást, Theresa May miniszterelnöki kinevezéséig e poszton maradt.

A politikus az uniós tagságról tartott júniusi népszavazás kampányában a bennmaradást pártoló táborhoz tartozott, aktívan viszont nem kampányolt, és közismert arról, hogy nem lelkes híve a külföldi uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának. Várhatóan ez lesz a kilépési tárgyalások során az első komoly konfliktusa az Európai Bizottsággal, amennyiben meg akarja őrizni London hozzáférését az unió belső piacához.

Az új kormányfőt többen Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök után már most az új Vasladynek nevezik, párttársai és sok elemző szerint csendes, de ugyancsak könyörtelen, kitartó pragmatizmusban Theresa May sem marad el a szigetország első női kormányfőjétől.

Mint néhány éve maga is bevallotta, 1-es típusú cukorbetegsége van, ezért naponta kétszer inzulint kell beadnia magának. Hobbija a főzés mellett a kirándulás, elsősorban Walesben vagy Svájcban, emellett oda van a sült krumpliért és a cipőkért.

Szerző: Sigmond Árpád / inforadio.hu