h i r d e t é s

Kijött a kormány új adózási feketelistája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kijött a kormány új adózási feketelistája

2021. június 09. - 06:13

Varga Mihály pénzügyminiszter a keddi rendeletével módosította az adózási szempontból nem együttműködő államok listáját.

A kép illusztráció! - Forrás: TripAdvisor

A listán továbbra is 12 ország található, viszont a tavalyi felsorolásból ezúttal kikerült Barbados, helyette viszont bejött a Dominikai Köztársaság.

 1. Amerikai Szamoa
 2. Anguilla
 3. Dominikai Közösség
 4. Fidzsi-szigetek
 5. Guam
 6. Palau
 7. Panama
 8. Szamoa
 9. Seychelle-szigetek
 10. Trinidad és Tobago
 11. Amerikai Virgin-szigetek
 12. Vanuatu

A lista nem újdonság, hiszen a rendelet is kimondja, hogy a nem együttműködő államok meghatározásakor az adózási szempontból nem együttműködő harmadik államok feketelistájával összefüggő tanácsi következtetésekben szereplő, az adózási szempontból nem együttműködő államok európai uniós jegyzékében foglaltakat veszi figyelembe. Az EU illetékes tanácsa pedig februárban vizsgálta felül a listát. Az uniós tanács akkor azt közölte: Barbados szigetállam már a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek szükségesek a jó adóügyi kormányzás uniós elveinek való megfeleléshez.

Mint ismeretes, a jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett vállalásaikat. (Portfolio)