h i r d e t é s

Kik járnak jól az új csok-szabályokkal? Itt a válasz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kik járnak jól az új csok-szabályokkal? Itt a válasz

2016. február 11. - 14:00
0 komment

A kormány enyhítette a családi otthonteremtési kedvezményének szabályait, ennek eredményeként eltűntek a regionális limitek és egységessé vált a gyermekek után járó támogatás.

Fotó: Europress / Napi.hu

Az ingatlan.com friss adatai szerint a csok-feltételeknek megfelelő,használt lakások ára több mint 2 százalékkal nőtt december végéhez képest - derül ki a portál friss elemzéséből - írja a napi.hu.

A módosítások következtében hivatalossá vált a megvásárolható új lakások 30 milliós értékhatárának eltörlése, de kedvezőbb feltételek vonatkoznak a használt lakások támogatására is. Ennek eredményeként eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek és a gyerekek után járó támogatás egységessé válik.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a leglényegesebb változásnak azt tartja, hogy megszűnik a használt lakások négyzetméteráraira vonatkozó limit, és országszerte egységesen 35 millió forint lesz a csok segítségével megvásárolható használt lakások maximális értéke. A mostani enyhítéssel leginkább a budapesti vevők járnak jól, mert a többi településen a korábban érvényben lévő feltételek nem jelentettek igazi korlátot - hangsúlyozta Balogh László. Nem jelent változást a korábbi szabályokhoz képest, hogy a használt lakások vételára maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által meghatározott forgalmi értéket.

A minimális lakásméretre vonatkozó korlát egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméter lesz. A támogatás pedig egységes, a gyerekszám határozza meg a mértékét: egy gyermek esetén 600 ezer forint, kettőnél 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négynél pedig 2,75 millió forint lesz.

Folytatódik a drágulás....

A csok szabályainak enyhítésével a használt lakásoknál 40 négyzetméter lett a minimális alapterület. Az Ingatlan.com összeállításából kiderül, az érintett lakások országos négyzetméterára átlagosan 338 ezer forintra nőtt, ami 2,1 százalékkal magasabb a december végi átlagnál. A fővárosban a legmagasabbak az árak és ez felhúzza az országos átlagot is - mondta Balogh László.

Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulást jelent a decemberi végi szinthez képest. Az V. kerület a legdrágább, ahol az átlagos négyzetméterár 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. Bár a XXI. kerület a legolcsóbb a maga 243 ezer forintos átlagárával, ám ez is jelentős, 7 százalékos emelkedést jelent december végéhez képest.

Vidéken is magasabbak az árak

Budapest után a második legdrágább város Győr, ahol a 40 négyzetméter fölötti kategória  átlagos négyzetméterára 291 ezer forintra 0,5 százalékkal nőtt alig több mint egy hónap alatt. Debrecenben 2 százalékkal 271 ezer forintra, Székesfehérváron pedig 4 százalékkal 265 ezer forintra nőtt a 40 négyzetméternél nagyobb, téglaépítésű használt lakások négyzetméterára.

A hirdetési átlagárak alapján Szeged, Kecskemét és Veszprém lakáspiacán 3,4-3,9 százalékos drágulást mértek, 212-246 ezer forintra emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. Szolnokon következett be a legnagyobb mértékű drágulás: 12,3 százalékkal 179 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon.

Balogh László szerint a csok-szabályok enyhítése nyomán növekedhet a forgalom a használt lakások piacán, sok új lakás vásárlását tervező és a csokra igényt tartó család megválik majd a meglévő lakásától. Utóbbira azonban még várni kell, mert leghamarabb jövőre jelenhetnek meg tömegesen az új lakások az országos ingatlanpiacon.

 

napi.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky