h i r d e t é s

Kína agresszívabb és egyre ellenségesebb

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kína agresszívabb és egyre ellenségesebb

2021. május 03. - 07:38

 

Egy lehetséges háborúról faggatták az amerikai külügyminisztert

Antony Blinken amerikai külügyminiszter - Forrás: DW

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína agresszívabb és egyre ellenségesebben viselkedik, de Washington és Peking érdekeivel teljesen ellentétes lenne egy katonai konfrontáció.

Antony Blinken a CBS News hírtelevízió egyik műsorának vasárnap adott interjúban beszélt erről. A politikust a többi között arról is kérdezték, hogy Washington katonai konfrontáció felé halad-e Pekinggel.

"Meglehetősen ellentétes mind Kína, mind az Egyesült Államok érdekeivel, hogy ehhez a ponthoz eljussanak, vagy akár ebbe az irányba haladjanak" - szögezte le Blinken.

Szemtanúi voltunk az elmúlt években annak, hogy Kína elnyomóbb volt odahaza és agresszívabb külföldön. Ez tény - tette hozzá a külügyminiszter.

Arról is kérdezték, hogy Kína feltehetően több száz milliárd dollár vagy ennél is nagyobb értékben lopott kereskedelmi titkokat és szellemi tulajdont az Egyesült Államoktól. Blinken úgy vélekedett: Joe Biden kormányzata számára ez tényleges aggodalmat jelent. Szerinte ez olyan, mint amikor valaki tisztességtelenül és egyre ellenségesebb módon próbál versenyezni.

A BIDEN-KORMÁNYZAT AZONBAN HATÉKONY ÉS HATÁROZOTT AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY ÖSSZEHOZZON HASONLÓAN GONDOLKODÓ ÉS UGYANCSAK SÉRTETT ORSZÁGOKAT, HOGY EGYÜTT MEGÁLLJT PARANCSOLJANAK PEKINGNEK.

Az Egyesült Államoknak nem az a célja, hogy kordában tartsa Kínát, hanem hogy fenntartsa a szabályokon alapuló rendet, amelyet a kelet-ázsiai ország próbára tesz - fejtette ki Blinken, aki vasárnap érkezett Londonba, az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő G7-es csoport külügy- és fejlesztési minisztereinek találkozójára, amely napirendjének egyik pontja Kína lesz. (MTI) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s