h i r d e t é s

Kipakolt Orbán korábbi főtanácsadója: Habony találta ki a CEU kinyírását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kipakolt Orbán korábbi főtanácsadója: Habony találta ki a CEU kinyírását

2019. november 14. - 07:48

 

Megszólalt Csaba László, a CEU közgazdász professzora, Orbán korábbi főtanácsadója. - írja a nyugatifeny.hu.

A szakember a 168 órának adott interjúban arról beszél, hogy a Soros-egyetem elleni „koncepciós pert” személyesen Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó találta ki, csakhogy Habonynak egyszerűen fogalma sincs arról, mi egy egyetem.

Nem tudja megkülönböztetni egy civil szervezettől.

Az van a fejében, hogy mivel Soros György a sátán, mindent le kell vadászni, amihez köze van

– mondja Csaba László.

Csaba szerint 2010 óta a mérsékelt fideszes politikusok és értelmiségiek a háttérbe szorultak, a Habony-szárny pedig előretört, de ennek az előretörésnek semmiféle előjele nem volt.

A 2010-es választások előtti napokban volt egy beszélgetés, amin a várható győzelem mámorában, villányi borokat iszogatva egymás után szólaltak meg az érdemdús magyarok, és nagyjából 5000 milliárd forintot osztottak el egy óra alatt,

majd Orbán felállt, és azt mondta:

a kassza üres,

a kormányzás nem arról szól, hogy kinek a zsebét miképp tömik ki, hanem hogy miként lehet talpra állítani az országot, teljesítményt létrehozni

– idézi fel a professzor, aki szerint ennek ellenére pár nappal később Orbán lazán felmondta a Jobbik programját.

A Habony-szárny előretörése – derül ki az interjúból – egyúttal azt is jelentette, hogy a döntés minden kérdésben a legfelső szintre került, és előfordult, hogy a “mérsékelt” fideszes politikusok, amilyen Martonyi János vagy Navracsics Tibor a kormányülésen tudták meg, hogy a területüket érintő ügyekben milyen döntések születtek.

Csaba László szerint Orbán gyors felfogású, értelmes ember, de

biológiailag lehetetlen, hogy egy ember megalapozottan tudjon dönteni az élelmiszer-biztonságtól a felsőoktatáson át a magyar–kínai kapcsolatokig mindenről. Márpedig ez van.

Csaba László kitér a magyar gazdaság helyzetére is.

Szerinte az Orbán-kormány úgy viselkedik, mint egy kamasz:

beül az autóba, kétszázötvennel száguld, senkitől és semmitől sem fél.

Ez a vakmerőség a CEU-botrányon is látszik. Elég lett volna ugyanis, ha a kormányban valaki veszi a fáradtságot, és elgondolkodik, hogy mekkora nemzetközi felháborodás lehet az egyetemet ellehetetlenítő törvény vége.

nyugatifeny.hu


 

h i r d e t é s