h i r d e t é s

Kirúgás nincs, de valamiért sorra "elfáradtak" a Simonka-eljárásban résztvevő ügyészek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kirúgás nincs, de valamiért sorra "elfáradtak" a Simonka-eljárásban résztvevő ügyészek

2020. szeptember 23. - 06:19

 

Egy jogászt felmentettek, ketten maguk kezdeményezték a kilépést Polt Péter szerint.

Simonka György - Forrás: RTL Klub

Nem rúgtak ki senkit – cáfolta Simonka György állításait az RTL Klub kérdésére a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter hivatalának azért kellett magyarázkodnia, mert a megvádolt fideszes képviselő a Magyar Narancs birtokába jutott hangfelvétel szerint egy testületi ülésen azt mondta: az ellene készített vádirat "... az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva."

A Legfőbb Ügyészség a csatorna megkeresésére közölte: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, és az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta és a bíróság fog dönteni róla. 

Úgy alakult, hogy mindhárman kiestek a pixisből

A helyzetet azonban némileg árnyalja az a levél, amit Polt Péter Hadházy Ákos független képviselőnek küldött. Hadházy szintén a közismertté vált Simonka-hangfelvétel igazságtartamát firtatta, a legfőbb ügyész pedig részletesen leírta, mi is történt az ügyészekkel. 

Mint kiderült, a nyomozás során eljáró ügyészek közül egy főnek felmentéssel ért véget a szolgálati jogviszonya. A meg nem nevezett illető Polt szavai szerint 2017 májusáig vett részt a Simonka-ügyben, 2019 júliusában pedig – "az ügyészségi nyomozás szervezetrendszerének átalakítása miatt" – egyszerűen megszűnt a munkaköre. Áthelyezték volna egy másik nyomozó ügyészségi pozícióba, de a felajánlott állást nem fogadta el. Hogy miért nem – és hogy a felajánlott állás milyen mértékű vissza- vagy előrelépést jelentett volna az ügyésznek -,  arra Polt Péter nem tért ki.

Ennél is rejtélyesebb a másik két ügyész esete, akik szintén részt vettek az eljárásban, de aztán valamiért mindketten kérték szolgálati viszonyuk megszüntetését, ami Polt szerint közös megegyezéssel zajlott le. 

Hogy a két jogász miért jutott arra az elhatározásra, hogy a közvéleményt nagyon is érdeklő, politikailag forró pitének számító Simonka-eljárás közepén inkább pályát változtassanak, az szintén nem derül ki Polt leveléből.

Nánási ebben nem érintett

A legfőbb ügyész arra is válaszolt, hogy folyik-e eljárás Nánási László, volt Bács-Kiskun megyei főügyész augusztus elején történt öngyilkosságával kapcsolatban, és Nánási kapcsolatba kerülhetett a Simonka-nyomozással? Polt Péter emlékeztetett rá, hogy Nánási halálügyében a rendőrség folytat eljárást, amire az ügyészségnek semmilyen rálátása nincs – Nánási pedig nem foglalkozott a kérdéses nyomozással, ahogy az általa vezetett megyei főügyészség sem.

Emlékezetes, hogy Polt Péter tavaly novemberben mentette fel indoklás nélkül posztjáról Nánási Lászlót, akit lapértesülések szerint inkább a húspápának is becézett Piero Pini büntetőügye sodorhatott el. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s