h i r d e t é s

Kisgyerekes anya is lehet sikeres vállalkozó

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kisgyerekes anya is lehet sikeres vállalkozó

2015. november 08. - 13:43
0 komment

 

Kiállítás nyílt Szabó Ági fotós 30 anyát és a gyerekeiket bemutató fényképeiből. A fotók egy része otthon, munka közben készült a vállalkozóként dolgozó, kisgyerekes anyákról, egy másik részük pedig stúdiófotó, amelyekről az derül ki, mit jelent számukra a vállalkozásuk. A képeken szereplő anyák a MOMents 365 projekt révén új lehetőségekhez is jutottak.

Fotó: Szabó Ági

Szabó Ági fotós 2015 áprilisában határozta el, hogy fotósorozatot készít olyan nőkről, akik vállalkozóként dolgoznak, otthonról, gyereknevelés mellett - írja a faktor.hu. Felhívásban keresett jelentkezőket, és végül 30 anyáról és gyerekeikről készültek fényképek az ország egész területén. A fotós maga is vitte a saját 2 éves kisfiát a portréfotózásokra. Munka közben kiderült, hogy az eredeti terv egy nagyobb projektté növi majd ki magát.

A fotókon szereplő nőkből ugyanis közösség szerveződött, akik azóta is megosztják egymással a tapasztalataikat, segítenek egymásnak a munkában. Azt is vállalták, hogy megírják, ki miért döntött úgy, hogy vállalkozásba kezd a gyerekek születése után, és milyen nehézségekkel jár ez az életmód.


Fotó: Szabó Ági

Később pedig az otthonukban készített portrékon kívül stúdiófotókon keresztül is bemutatták a dolgozó anyák, mit jelent számukra a vállalkozásuk: olyan szavakat írtak magukra, amelyek tükrözik az érzéseiket.

Az ötletgazda, Szabó Ági fotós szeretné, ha a kezdeményezésük sok emberhez jutna el.

„Az elmúlt fél év nagyon intenzív volt, de minden perce megérte, mert olyan szoros közösség, barátságok, üzleti kapcsolatok születtek, amit érdemes továbbvinni és mások számára is elérhetővé tenni.” -mondja. „Mint fotóprojekt, egy ideig nem folytatódik a MOMents, de a közösségünkbe mostantól pályázat útján lehet jelentkezni. Szeretnénk ezzel sokak számára, akár egyszer 365 vállalkozó anya számára megadni azokat az élményeket, amit mi ebből nyertünk: a női közösségek erejét, az együttműködések, a magunkba és egymásba vetett hit hegyeket megmozgatni képes erejét."

Az elmúlt hónapokban többen felfigyeltek a projektre. Az egyik legnagyobb eredmény, hogy a nemzetközi Clusterhaus proworking hálózat budapesti irodája felajánlott a vállalkozó anyáknak egy saját, ingyenesen használható közösségi irodát, amit tárgyalásokhoz vagy a napi munkához is használhatnak. A mozgalom tagjai itt egy gyerekbarát irodát rendeztek be maguknak, amelyet megosztanak a MOMents365-höz csatlakozó vállalkozó anyákkal.

A következő fél évben tesztelni fogják, hogy az anyák hogyan tudnak kisgyerekeik mellett dolgozni, és ez milyen üzleti eredményeket hoz. Lehetőség van arra is, hogy egy anya egyedül, a  gyerekei nélkül használja az irodát, vagy az is előfordulhat, hogy a tárgyalópartner érkezzen kisgyerekkel a megbeszélésre. Az irodában gyerekfelügyeletet is biztosítanak, önkéntes segítők foglalkoznak a gyerekekkel, amíg az édesanyák tárgyalnak vagy dolgoznak. Az irodát a Clusterhaus vezetője, Asztalos Dávid ajánlotta fel, aki maga is kisgyerekes apa, és felesége szintén otthonról vállalkozik.

A Szabó Ági fotóiból készült kiállítás november 7-től az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren látható. A MOMents365 pedig tovább bővül: az újonnan jelentkező tagok története is felkerül majd a csoport honlapjára, minden anya használhatja a csoporton belül működő, úgynevezett szívességbankot, és rendszeresen tartanak csapatépítő találkozókat. A MOMents365 jelzés pedig már védjegyként működik, amely azt mutatja, hogy egy adott szolgáltatás vagy termék egy vállalkozó anya munkája.

 

faktor.hu


 

h i r d e t é s