h i r d e t é s


Kiska kampánykiadásait vizsgálják, a cége adócsalást követett el

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kiska kampánykiadásait vizsgálják, a cége adócsalást követett el

2017. szeptember 13. - 17:08

 

Andrej Kiska cége megsértette az adózás szabályait azzal, hogy bejövetelének egy részét az elnöki kampányára fordította, de úgy könyvelte el, mintha a vállalkozásba fektette volna be. - írja a bumm.sk.

Forrás: bumm.sk

A pénzügyi igazgatóság és a rendőrség is vizsgálta a Kiska Travel Agency (KTAG) társaságot, amelynek tulajdonosai Szlovákia köztársasági elnöke, Andrej Kiska és testvére Jaroslav. 

Megállapították, hogy a vállalat 2014-es évben 27.000 euró jövedelemadót csalt el, kiderült, hogy az eset összefügg Kiska elnöki kampányával.

A cég ezt elismerte, megbánást tanúsított és kifizette az adókülönbözetet. Az eset így nem tekinthető bűncselekménynek.

Az esetről a Denník N számolt be szeptemberben a rendőrségi állásfoglalások és az adóhivatal dokumentumai alapján, amelyeket egy ismeretlen személy juttatott el a szerkesztőséghez. Kiska cégének vizsgálatát két forrás is megerősítette.

Az Eperjesi Adóhivatal dolgozói  2015 decemberében jelentkeztek be Kiska cégéhez és a befizetett jövedelemadót ellenőrizték.

Egy éven keresztül vizsgálták a cég kiadásait, meghallgattak több beszállító céget is. 2016 októberében kiadtak egy határozatot, amely szerint a KTAG-nak 27 000 eurós adóhátralékot kell kifizetnie. 2016 novemberében a határozatuk jogerőssé vált és a KTAG az újonnan kiszámított adót be is fizette.

Kiska cége azzal sértette meg az adójogi jogszabályokat, hogy a cég pénzének egy részét az elnöki kampányára fordította, de saját vállalkozására fordított kiadásaként könyvelte el.

Összességében 136 000 eurós eltérést állapítottak meg az adóalapban, ebből következően 27 000 euróval kevesebb adót fizettek be. Az Eperjesi Adóhivatal a vizsgálatok alapján 2016 decemberében büntetőfeljelentést tett adócsalás ügyében.

A cég a költségek közé sorolta a szórólapok nyomtatását, a plakátragasztást, a tanácsadói és marketingszolgáltatásokat is.

Az adóhatóság a rendőrségi állásfoglalás szerint tájékoztatást és írásos bizonylatokat kért a cégtől, mire is vonatkoznak a költségek. Vita tárgyát képezte Kiska és Eduard Kučkovský, a vállalat ügyvezetője által megtett szolgálati-, és üzleti utak elkönyvelése is. Kiska cége minden felmerülő kérdés kapcsán teret kapott a magyarázatra az adóhivataltól.

A rendőrségi vizsgálat szerint a KTAG-nak magyarázatot kellett adnia a vitatott kiadásokról, amelyek Andrej Kiska nevének láttatását és propagálását szolgálták. Az adóhivatal ellenőrei mindezt tudomásul vették, de nem minősítették jövedelemadóból levonható kiadásnak, ezáltal a vállalatnak megemelkedett az adókötelezettsége.

A rendőrség már idén februárban befejezte a nyomozást. A hivatalos állásfoglalás szerint

bűncselekmény történt, amit egy bizonyos személy követett el, de a keletkezett kár megtérítésével a bűncselekmény büntethetősége megszűnt.

Ennek oka, hogy Kučkovský, a KTAG ügyvezetője élt a tevékeny megbánás intézményével, és hogy az adót megfizette a vállalat, derült ki a poprádi rendőrkapitányság állásfoglalásából, amely szintén része volt a médiának elküldött anyagnak.

A Btk szerint az adó meg nem fizetése bűncselekménynek számít, de a törvény lehetővé teszi a tevékeny megbánás intézményét egészen a nyomozás végéig.

Vagyis ha a cég elrendezi az adóját és a többi költséget, akár egy nappal azután, hogy megismerhette a nyomozás eredményét, nem lehet megbüntetni.

Pontosan ez történt Kiska cége esetében is.

A pénzügyi igazgatóság nem kívánt nyilatkozni a névtelenül levélben elküldött információk ügyében.

Az igazgatóság a bűnüldöző hatóságokhoz fordul, hogy vizsgálják meg nem valósult-e meg az adótitok megsértése

 – közölte a Denník N-el Patrícia Macíková, a pénzügyi igazgatóság szóvivője.

Az adóhivatal máshogy vélekedett a könyvelésről, mint a KTAG. A hasonló esetek mindennaposak. Nekem nincs mit eltitkolnom, nem kell semmit takargatnom

- mondta keddi sajtótájékoztatóján Andrej Kiska.

bumm.sk

 


 

h i r d e t é s

betöltés..