h i r d e t é s

Kissé hűvösebb nyári időben bízhatunk, vasárnap berobban a hidegfront

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kissé hűvösebb nyári időben bízhatunk, vasárnap berobban a hidegfront

2019. július 04. - 06:09

 

A következő napokban kellemes hőmérsékletű időre készülhetünk, az elviselhetetlen kánikula egész héten nem tér vissza. A hétvén igazi strandidőre van kilátás, vasárnap érkezhet a hidegfront. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Csütörtökön délelőtt délen általában erősen felhős lesz az ég, helyenként kisebb eső, zápor is lehet, északon azonban szűrt napsütés és csapadékmentes idő valószínű.  Délután a napsütést kezdetben többfelé fátyolfelhők szűrik, majd csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható. Mérsékelt marad a változó irányú szél, a csúcshőmérséklet 22, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön frontmentes, kellemes hőmérsékletű idő lesz, végre kipihenheti szervezetünk az előttünk álló közel kéthetes megterhelő időszakot. - írja a meteoklinika.hu

Késő délutántól azonban átmenetileg vérnyomáspanaszok jelentkezhetnek.

Csütörtökön nem érkezik front térségünkbe, ez pedig végre lehetőséget teremt arra, hogy a megterhelő hőhullám, majd a hidegfront után kipihenhessük magunkat. Reggel helyenként hűvös lesz, emiatt a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők enyhébb végtagfájdalmakkal ébredhetnek, de a sajgó ízületek tehermentes átmozgatása enyhíthet a panaszokon.

Végre a korábbról elhalasztott tevékenységek, feladatok elvégzésére is lehetőség adódik, el lehet végezni a kerti és a ház körüli munkákat. A kedvező humánmeteorológiai helyzetet használja ki arra, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra. A vitaminpótlásban szerencsére most nagy segítséget nyújthatnak a friss idénygyümölcsök és a zöldségfélék, a piacok roskadoznak a finomabbnál finomabb áruktól. A paradicsom például sok értékes anyagot tartalmaz, emellett fogyasztásával a bőr is könnyebben felkészülhet a káros napsugarak ellen, hiszen béta-karotin tartalma miatt segít a bőrvédelemben. Emellett rendkívül magas a víztartalma is, és könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe.

Estétől átmenetileg változékonyabbra fordul az idő, ezért amennyiben vérnyomásproblémákkal küzd, akkor számíthat arra, hogy kissé fokozódnak a panaszai. Próbáljon időben lefeküdni, és tudatosan kerülje a stresszes helyzeteket is.

Az UV-sugárzás azonban ismét kezd egyre veszélyesebbé válni, a napos időben a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot. Mivel sokan töltik szabadidejüket a friss levegőn, és most még hőség sem lesz jellemző, így a tűző nap komoly veszélyeket rejthet. 11 és 15 óra között húzódjon árnyékba, különösen a gyerekekre veszélyes az erős sugárzás.

A pollenterhelés is tovább erősödik, most a csalánra és a fűfélékre allergiásokra vár nehezebb időszak. Az érzékenyek a napos, száraz délutánon kerüljék a szabadban való tartózkodást, és jó, ha a mezőktől, rétektől távol tartják magukat. A tünetek mérséklése érdekében fogyasszanak kevesebb tejterméket, az ágyneműt és a ruhákat pedig ne szellőztessék odakint!

A közlekedésben általában nem várható veszélyes jelenség, viszont helyenként előfordulhatnak záporok, amik nedvessé, csúszóssá tehetik az útburkolatot. Ilyenkor mérsékelje a sebességet, tartson nagyobb követési távolságot! A Kisalföldön az élénk oldalszél lehet zavaró, de csak a könnyebb járművek menetstabilitását csökkentheti. Vigyázzon jobban az utakon, várhatóan sokan kelnek útra a közelgő hétvége miatt.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s