h i r d e t é s

Kiszabadultak a turistahajó utasai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiszabadultak a turistahajó utasai

2020. február 14. - 15:10

 

Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai. A Japánban karanténba zárt hajó utasai azonban még február 19-éig nem hagyhatják el kabinjaikat.

A Westerdam óceánjáró utasai, miután kiszálltak a kambodzsai Kampongszom kikötőjében. - Fotó: MTI/AP/Heng Sinith

A Westerdam nevű turistahajó utasai két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket az új koronavírus-járványtól (COVID-19) tartva. Pénteken azonban már partra szállhattak Kambodzsában.

Mindenki egészséges

A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón. Az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek - közölte a hajót üzemeltető amerikai cég. Az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Kambodzsa példát mutatott nemzetközi szolidaritásból.

A magyarok sem fertőződtek meg

A Kambodzsában kikötő hajón három magyar is utazott, de ők sem fertőződtek meg az új koronavírussal - mondta el csütörtöki Facebook-videojában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Amennyiben a magyarok igénylik, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban - tette hozzá.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött az új koronavírussal. A hajó január 20-án hajózott ki a Tokió melletti Jokohama kikötőből, és február 3-án tért vissza oda. A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el az üdülőhajón, a vesztegzárat elvileg február 19-éig kell feloldaniuk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón, ők azonban egészségesek.

A miniszter közlése szerint jelenleg 186 magyar állampolgár tartózkodik Kínában, közülük 28-an az öt legveszélyeztetettebb tartományban vannak. A minisztérium velük is folyamatosan tartja a kapcsolatot. Mindenki jól van, segítséget egyelőre senki nem igényelt. (MTI) / hazipatika.com


 

h i r d e t é s