h i r d e t é s

Kivonulhat Oroszországból az OTP

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kivonulhat Oroszországból az OTP

2022. március 18. - 15:37

A legnagyobb magyar kereskedelmi bank közleményben figyelmeztet erre. Még nem eldöntött kérdésről, csak egy lehetőségről van szó, az ukrán bankjával kapcsolatban pedig optimistább a pénzintézet.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia/Barna Rovács (Rovibroni), Hungary

Rövid közleményt tett ki az OTP Bank a honlapjára, amelyben azt közölték az ügyfelekkel, hogy folyamosan mérlegelik, van-e további változtatásokra szükség az OTP Csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba vesznek, ezek között elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is – olvasható a tájékoztatóban. A közleményből kiderül, hogy az orosz leányban működését teljes mértékben alárendelték a nemzetközi szankcióknak. Ennek jegyében az OTP folyamatosan leépíti a vállalati hitelportfólióját, nem vásárolnak orosz államkötvényeket, illetve ezek forgalmazását is felfüggesztette a magyar bank a teljes hálózatában. A közlemény leszögezi, hogy az OTP csoport nem nyújt finanszírozza az orosz leánybankot.

A közlemény jelentős fordulatot jelent a Csányi Sándor, OTP-elnök vezérigazgató március negyediki szavaihoz képest. A bankvezér az OTP tavalyi eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy mind az orosz, mind az ukrán OTP megtartására törekszenek, igaz már akkor is úgy árnyalta ezt a kijelentést, hogy ha az orosz bank komolyabb – több száz millió dolláros – tőkeinjekcióra szorulna, azt már nem teljesítenék. Ugyanis elsősorban az OTP bank tulajdonosainak érdekeire kell figyelnie az igazgatóságnak – mondta ezt az OTP-vezér március elején, amikor az OTP árfolyama a tőzsdén 10 ezer forint alá bukott, néhány nap alatt elvesztve a részvények értékének bő 40 százalékát az orosz és ukrán kitettség miatt.

Az ukrán bankkal kapcsolatban eltökéltebbnek tűnik az OTP. A bank közleménye szerint „az OTP Csoport minden lehetséges eszközzel támogatja Ukrajna működését. Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is. Ukrajnai leánybankunk tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársaink és ügyfeleink körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulunk hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.” - olvasható a közleményben.

Az OTP láthatóan arra számít, hogy az orosz piacot és az OTP orosz bankjának működését elnemzetietlenítik a nemzetközi pénzügyi szankciók. Ahogy várható volt a hírre negatívan reagálta a tőzsde: a bankpapír a nyitáshoz képest három százalékot, 12 400 forintra esett. Sokkal nagyobb esés elvileg már nem valószínű, pontosabban nem lenne indokolt: a külföldi befektetők közül aki akarta március elején már eladta az OTP-részvényei egy részét, és a 12 400 forintos árban már bőven beárazták mind az ukrán, mind az orosz leánybak elvesztését a befektetők. A háború előtt 18 ezren forgott a bankpapír, és az elemzők további emelkedést vártak. Az orosz és ukrán bankok által nyújtott összesített hitelek súlya kevesebb, mint nyolc százalék az OTP csoporton belül, míg a két bank a tavalyi nyereség 15 százalékát adta – ehhez képest a cég értéke még ma is 30 százalékkal alacsonyabb, mint a háború kitörése előtt volt.  (Népszava)


h i r d e t é s

Clicky