h i r d e t é s

Kizárta korábbi elnökét az MSZP

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kizárta korábbi elnökét az MSZP

2021. június 25. - 06:05

 

Molnár Gyula sokáig a párt meghatározó politikusa volt, éveken át irányította a XI. kerületet, több ciklusban dolgozott parlamenti képviselőként, 2016-tól 2018-ig pedig vezette is a szocialistákat.

Három évtized után már nem tagja a Magyar Szocialista Pártnak Molnár Gyula – így döntött az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa szerdán. Molnár Gyula sokáig a párt meghatározó politikusa volt, éveken át irányította a XI. kerületet, több ciklusban dolgozott parlamenti képviselőként, 2016-tól 2018-ig pedig vezette is a szocialistákat.

Molnár Gyula kizárásáról körlevelet küldött a párt tagságának az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan – tudta meg a 24.hu. Ebben azt írták: Molnár Gyula megsértette a párt integritását és stratégiáját azzal, hogy a Demokratikus Koalíció támogatásával vállalta csak a választási megmérettetést, „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta”.

Az ügy előzménye: június közepén – sokakat meglepve – Dobrev Klára, a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje pártja újbudai jelöltjeként mutatta be Molnár Gyulát.

Molnár a váltásról akkor a Facebook-oldalán épp az ellenkezőjét állította, mint most a párt vezetése: „Az MSZP, a Párbeszéd és a DK vezető testületeinek megállapodása értelmében e három párt közös jelöltjeként vághatok neki az előválasztásnak. (…) A három párt megállapodása azt is tartalmazza: amennyiben jövőre ismét egyéni mandátumot szerzek, úgy a DK frakciójában folytatom tovább parlamenti munkámat.”

A történtek hátterében részben az előválasztásra készülő ellenzéki pártok közötti mind élesebb vetélkedés, ez esetben a XI. és a XXII. kerület egy részét magába foglaló 18-as választókerületben megszerezhető mandátum áll. 2018-ban az MSZP volt elnöke a szavazatok 41,45 százalékával szerzett itt mandátumot, ráadásul úgy, hogy a ráinduló három ellenzéki – jobbikos, LMP-s, momentumos – jelölt összesen több mint 16 százaléknyi voksot kapott. Molnár Gyula az ATV-nek korábban azt mondta: nem ő akart DK-s lenni, egy olyan alku született az érintett pártok vezetői között, amiről ő csak annak megkötése után értesült. Szerinte az alku azt volt: ő lesz a DK jelöltje ebben a választókerületben, cserébe a Demokratikus Koalíció támogatja Hiller Istvánt Pesterzsébeten és Komjáthi Imrét Csepelen. 

Ennek viszont a Népszava forrásai szerint ellentmond a megállapodás vonatkozó része, ami alapján a DK valóban támogatja Hillert és Komjáthit, illetve Zuglóban Tóth Csabát, de nem Molnár miatt, hanem azért, mert az MSZP-P visszalép három DK-s politikus – Oláh Lajos, Varju László, Barkóczi Balázs – javára. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s