h i r d e t é s

Köd telepedik az országra, de a koranyári idő továbbra sem megy szabadságra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Köd telepedik az országra, de a koranyári idő továbbra sem megy szabadságra

2019. október 14. - 06:19

 

A következő napokban reggelente ugyan előfordulhatnak ködfoltok, azonban délután 20 foknál is melegebb lesz, helyenként 25 fokos nyári napnak örülhetünk! Ez az igazi vénasszonyok nyara! - írja az idojaras.hu.

Illlusztráció: MTI Fotó: Varga György

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Délután nagyrészt napos időre készülhetünk, északnyugaton boríthatja alacsonyszintű rétegfelhőzet az eget. A déli szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul, a tartósan ködös tájakon ettől hűvösebb lehet.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban a melegedés és a nagy napi hőingás fokozott terhelést jelent! - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő és többfelé köd képződik, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok köré melegedhet a levegő. A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság.

Reggel többfelé képződhet pára és köd, amely elsősorban északnyugaton és nyugaton napközben is tartósan megmaradhat!

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni.

A pollenkoncentráció alacsony és a következő napokon sem nő a pollenterhelés. A légszennyezettség növekedésre számítani kell.

A közlekedés során a köd jelenti a fő veszélyt és a napsütés is zavaró lehet.  A ködös tájakon jelentősen romlanak a látási viszonyok, emiatt fokozott figyelem javasolt. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljen napszemüveget és vezessen a megszokottnál lassabban.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s