h i r d e t é s

Köd vagy napsütés - csak attül függ, hogy az ország mely részén lakik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Köd vagy napsütés - csak attül függ, hogy az ország mely részén lakik

2020. január 12. - 06:11

 

A jövő hét elejétől hideglégpárnás időszak veszi kezdetét. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt többfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, a nyugati határvidéken és a hegyvidéki területeken süt ki a nap. 

Délután közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, továbbra is lesznek tartósan ködös tájak. Mérsékelt lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 7 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak néhol süthet ki a nap. Az alacsonyszintű rétegfelhőzetből szitálás és ónos szitálás kialakulhat.  Délután folytatódik a borult, párás idő. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás kialakulhat. A déli szél mérsékelt lesz. Kora délután 0, 5 fok várható.

Orvosmeteorológia

Vasárnap frontmentes marad az idő, de a nyirkos reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Vasárnap front nem érkezik térségünkbe, továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat. A talaj közeli levegő megnövekedett nedvességtartalma és a kialakuló inverziós helyzet következtében az éjszakai órákban többfelé párássá válhat a levegő, helyenként köd képződhet. Köd kialakulására a legnagyobb esély a középső és északkeleti tájakon mutatkozik.

Azokon a területeken, ahol feloszlik a köd, gyors melegedés kezdődik, a délutáni csúcsértékek az ország ezen részein 5-6 fokkal az átlagos felett alakulnak. A gyors melegedés migrént és vérnyomás-ingadozást okoz, de intenzív panaszokra nem kell számítani.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, azonban figyeljen arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözzön! A hő-és komfortérzet a tartósan ködös tájakon alacsony, emiatt nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni.

Az év ezen időszakában is fontos az immunrendszer erősítése, fokozza a C-vitamin bevitelt, fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget. Egészsége érdekében kerülje a cukros italokat és a zsíros ételeket, ehelyett essen a választása egy tányér levesre és szárnyas húsokból készült fogásokra.

A légszennyezettség magas, több nagyvárosban veszélyes a levegő minősége. A szabadtéri sportolást a következő napokon célszerű elkerülni!

A közlekedés során a reggeli pára és köd jelentik a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s