h i r d e t é s

Ködbe borul az ország, ipari hó is szakadhat ránk ha nem vigyázunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ködbe borul az ország, ipari hó is szakadhat ránk ha nem vigyázunk

2020. január 16. - 06:18

 

Csütörtökön délelőtt sokfelé folytatódik a borult, ködös idő. - írja az idojaras.hu.

Deres fák a Gerecse hegységben, Tatabánya közelében 2019. január 15-én. Forrás: MTI Fotó: Vasvári Tamás tél

Az alacsonyszintű rétegfelhőzetből ónos szitálás, hószállingózás és ipari havazás kialakulhat. Délután többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet.  A északira forduló szél mérsékelt marad, a délutáni csúcsértékek -2, +5 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön gyenge hidegfront érkezik térségünkbe. A nyirkos időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett fokozódnak a görcsös panaszok. - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön északnyugat felől gyenge hidegfront éri el hazánkat, de az ország nagy részén folytatódik a borús, nyirkos idő. A hűvös, nyirkos napokon nem megfelelő öltözet esetén könnyen megfázhat, ajánlott a rétegesen és vastagan öltözni.  A nap első felében országszerte jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, amelyek napközben is tartósan fennállhatnak. A tünetek enyhítése érdekében fájó végtagjait tartsa melegen és tornáztassa, azonban ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit.  A front az arra érzékenyeknél görcsös fejfájást, izom-és hasigörcsöket okoz, emellett vérnyomás-ingadozás és mérsékelt szívpanaszok is felléphetnek.

Főleg az ország északnyugati, nyugati részein szakadhat fel a köd, ezeken a tájakon a délelőtt folyamán erősebben felmelegszik az idő, a délutáni időszakban helyenként a 4-5 fokot is elérheti a hőmérséklet. A pár fokos melegedésre érzékenyek  migrénes fejfájást és fáradékonyságot tapasztalhatnak, de intenzív tünetekre nem kell készülni.

A többfelé borús és nyirkos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, amennyiben hosszabb ideig a szabad levegőn tartózkodik könnyen megfázhat, emellett a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények. Ebben az időszakban nagyon fontos az immunrendszer erősítése, a C-vitamin mellett ajánlott fokozni a D-vitamin bevitelt is.

A légszennyezettség növekszik, a nagyobb városokban egészségtelen a levegő.

A közlekedés során a köd okozza a fő veszélyt. A köd hatására csökken a látástávolság és nedvessé válik az útburkolat. A nedvessé vált utakon megnő a féktáv, ajánlott nagyobb követési távolságot tartani és a megszokottnál körültekintőbben vezetni!

Vezető tünetek a mai napon: görcsök, ízületi panaszok, fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s