fbpx Könnyítik a fegyverviselési engedély megszerzését Izraelben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Könnyítik a fegyverviselési engedély megszerzését Izraelben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Könnyítik a fegyverviselési engedély megszerzését Izraelben

2018. augusztus 21. - 20:06

 

Az izraeli belbiztonsági miniszter rendeletben enyhítette a fegyverviselési engedélyhez jutás követelményeit - jelentette az Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság kedden. 

Illusztráció: atv.hu

A Gilád Erdan belbiztonsági és stratégiai ügyi miniszter által hétfőn aláírt új kritériumok jelentősen kiterjesztik a fegyverviselésre jogosultak körét, elvileg több mint félmillió további izraeli civil kérheti ezek alapján a lőfegyverhez jutást. 

A Háárec című újság honlapja szerint a belbiztonsági minisztériumban harmincötezer új kérelemre számítanak a jelenleg már kiadott, három évre szóló, száznegyvenöt ezer engedély mellé. 

A rendelet kinyilvánított célja, hogy javítsa a terrortámadásokra adott közvetlen válaszokat, de bírálói szerint veszélyeket hordoz, mert könnyítheti a bűnözők fegyverhez jutását, az öngyilkosságokat, és a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten megszólaltatott nőszervezet vezetője szerint az új szabályozás első áldozatai a családon belüli erőszaktól szenvedő nők lesznek. 

A rendelet szerint ezentúl jogosultak lesznek az otthoni fegyvertartásra a harci egységektől leszerelt, és ott fegyveres kiképzésben részesített katonák, valamint a hozzájuk hasonló kiképzést kapott rendőri egységek volt dolgozói. 

Ezen túlmenően őrmesteri rangtól fölfelé a tiszteknek nem kell majd leadniuk fegyverviselési engedélyeiket a tartalékos szolgálat végeztével, és a mentőknél, valamint a mentésben és a rendőrség bizonyos egységeinél dolgozó önkéntesek is jogosultak lehetnek a lőfegyver tartására.

A korábbi szabályok alapján a kérvényezéshez bizonyítani kellett a fegyver szükségességét, - általában a veszélyesnek tekintett lakóhelyet vagy munkahelyet, - és rendszeresen kiképzésen és teszteléseken kellett részt venni. 

Az új rendelettel viszont azok, akik már több mint tíz éve, még a régi kritériumok alapján fegyverhez jutottak, ezentúl határozatlan időre megtarthatják engedélyüket, újabb vizsgák és tréningek nélkül.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s