h i r d e t é s

Kormányozza jól a kerékpárját!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kormányozza jól a kerékpárját!

2022. szeptember 12. - 09:35

Amikor megvásárolja a drótszamarat, a sok egyéb mellett ne feledkezzen meg a kormány helyes beállításáról sem. Egy jól megválasztott kormánnyal elkerülhető a hát- és derékfájás. Az sem elhanyagolható, hogy bizonyos pozíciókban nagyobb sebességet lehet elérni.

Forrás: kerekparwebshop.eu

Így ha ez a cél, akkor ennek megfelelően kell a kormány típusát is kiválasztani. Ebben a cikkben a két leggyakoribb, a Kerékpárwebshop.eu kínálatában is kapható kormányt mutatjuk be, illetve azt is eláruljuk, hogy hogyan kell helyesen beállítani azokat.

Hajlított kormány

Ezzel a típussal általában olyan bringák esetében találkozunk, amiknél a kényelem kiemelkedően fontos tényező. Ha végigböngészi a Kerékpárwebshop.eu cruiser kerékpárjainak vagy városi biciklijeinek kínálatát, akkor szinte csak hajlított darabokkal fog találkozni. Ezek ugyanis tipikusan azok a modellek, amik nem annyira a sebességre összpontosítanak, hanem egyrészt a megjelenésre, másrészt a komfortra.

Minden egyes alkatrészük a biciklizés élvezetét hivatott fokozni, a nyeregtől a kormányig. A hajlított kormány, ha a tulajdonos méretéhez van igazítva, akkor egy majdnem teljesen egyenes háttartást tesz lehetővé. Emiatt nem kell a sportolás után hát- vagy derékfájdalomra számítani.

Egyenes kormány

A fent említett bringákon kívül az összes többire egyenes kormányt szerelnek. Tisztelet a kivételnek. Az egyik ilyen az MTB, ami kapható mindkét verzióval, illetve az országúti. Utóbbi esetében hajlított kormánnyal nem találkozhatunk, sokkal inkább koskormánnyal például.

Az egyenes kormány előredőlt pozíciót kíván meg, ami dinamikusabb, mint amit a városin vagy a cruiseren ülve felvesz az ember. Ráadásul a mély előrehajlás segíti az aerodinamikát, így nagyobb sebességet lehet a bringával elérni. Hátránya, hogy hosszabb túrák alkalmával kényelmetlenné válhat ez a póz.

A kormány helyes beállítása

Akkor lesz igazán felemelő a cangázás, ha a drótszamár a tulajdonosához van igazítva. Amikor megvesz az ember egy járgányt a boltban, az még csak félig van kész. Igazán akkor lesz teljes a kép, ha minden egyes porcikája a használójára van szabva.

A kormány esetében sem csak az a fontos, hogy milyen magasra van engedve. Az is mérvadó, hogy milyen széles. A vállszélességet szoktuk alapul venni, az a kiindulási pont. Túrabicajoknál még előnye is lehet a szélességnek, mert valamivel jobban irányítható a gép. A keskenyebb pedig jobb légellenállással bír.

Akkor sikerült jól beállítani a kormányt, ha a felsőtest a vízszinteshez képest 45°-os szögben dől meg, a fel- és az alkar pedig 90°-os szöget zárnak be.

Ha eddig rossz volt a kormány méretezése, és túl nagy lenne a régi és a helyes beállítás közti különbség, akkor fokozatosan igazítsa a jó állásba. Így elkerülheti, hogy a drasztikus változás miatt fájduljanak meg a testrészei. Ha teljesen új kormányt vásárol, győződjön meg róla, hogy a kormánybefogó szár átmérőjének mérete illeszkedik a választott darabhoz.