h i r d e t é s

Korrupciós ügy sodorta el a milliárdos szerződéseket bonyolító állami szerv vezetőjét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Korrupciós ügy sodorta el a milliárdos szerződéseket bonyolító állami szerv vezetőjét

2021. június 06. - 07:49

 

500 millió forintot szipkázhattak ki a Nemzeti Örökség Intézetéből; a főigazgató távozott, és Boross Péter korábbi miniszterelnök is lemondott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöki tisztségéről. - írja a Magyar Narancs

Radnainé Fogarasi Katalin - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„A Miniszterelnökség március 22-én értesült arról, hogy a tárca háttérintézményeként működő Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) működésével kapcsolatban költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás. Az intézet főigazgatója, Radnainé dr. Fogarasi Katalin másnap közös megegyezéssel – minden juttatás nélkül – távozott a NÖRI éléről. A Miniszterelnökség elfogadhatatlannak tartja a közpénzekkel való bármilyen típusú visszaélést, ezért a tárca együttműködik a hatóságokkal” – közölte megkeresésünkre a minisztérium.

A Pécsi Járásbíróság április 19-én rendelte el négy gyanúsított letartóztatását. A bíróság közleménye szerint egy cég 2017-ben és 2019-ben közbeszerzésen elnyerte két budapesti temető fenntartási, karbantartási munkálatait. Az eljárás kiírója egy „központi költségvetési szerv” volt, és a tendert gyakorlatilag csak az elsőrendű gyanúsított kft.-je nyerhette meg. Az elnyert 2,4 milliárd forintból több mint 518 milliót aztán fiktív alvállalkozó cégek „bevonásával” nyúltak le 2019 decembere és 2020 decembere között.

Megbízott és megbízó

Hadházy Ákos április 21-én a Facebookon arról írt, hogy a NÖRI-ből rendőrök vittek el több, vezető beosztású munkatársat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. Az országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, aki írásbeli válaszában megerősítette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomozást folytat az ügy­ben. Kilenc személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

A céginformációs adatbázis szerint a társaság fő tevékenysége a zöldterület-kezelés, adózott eredménye 2015 és 2019 között majd’ harmincszorosára nőtt (1,5 millióról 45 millióra), nettó árbevétele pedig a 2015-ös 58 millióról a 2018-as csúcsévben csaknem 1,2 milliárdra. Ennek ellenére a cég weboldala „fejlesztés alatt” áll, Facebook-oldalára 2018-ban posztoltak utoljára, naprakész információ tehát nincs róla. A közösségi oldalon található névjegye szerint a cég 2002 óta van jelen a piacon: „15 éves tapasztalattal rendelkezünk kerttervezés-fenntartás, tájépítés, valamint beltéri növénygondozás területén”. A „referenciaképek” némelyike a Fiumei úti sírkertben és a Rákoskeresztúri új köztemetőben készült – mindkét intézmény a NÖRI kezelése alá tartozik. Az oldalon látható még egy magánkertről készült stock fotó, illetve a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel teret is megörökítették; a parkot 2017-ben az Eiffel Irodaház projekt keretén belül a Convergence ingatlanfejlesztő újította fel, de arról nem találtunk információt, hogy ehhez a ForLanaFlow-nak köze lett volna.

A Közbeszerzési Hatóság oldalaiból sem sok minden derül ki a cégről. A ForLanaFlow csak olyan pályázaton nyert, amelyet a NÖRI hirdetett meg; az első győztes közbeszerzést 2016-ban húzta be a kft. A cég több NÖRI-tendert egy profi társasággal, a Reneszánsz Kőfaragó Kft.-vel közösen nyert el.

A NÖRI egyebek mellett temető- és sírgondozási, parkfenntartási munkákra és a sorfák kezelésére szerződött a ForLanaFlow-val. Vélhetően ilyen feladatokkal bízott meg a cég fiktív alvállalkozókat, amelyekről viszont nem érhető el nyilvános információ. A 24.hu korábban megkereste a ForLanaFlow-t; Novák Péter, a cégvezető ügyvédje megerősítette, hogy ügy­felével márciusban közölték a gyanúsítást – Cs. Anikó jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll, szabadlábon védekezik. A NÖRI megkeresésünkre közölte, az intézet műszaki igazgatója, Sz. István és helyettese már nem áll a szerv alkalmazásában, ami indirekt beismerése annak, hogy a NAV őket gyanúsította meg másod-, illetve harmadrendűként.


 

Kommentek

h i r d e t é s