h i r d e t é s

Kötcse: Orbán a Várba készül

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kötcse: Orbán a Várba készül

2017. szeptember 04. - 08:19

Szombaton, Kötcsén ismét  összegyűlt  "Operett ország" királya hűséges alattvalóinak apraja, nagyja. Megszokhattuk már, hogy a piknik a vezér imádatáról és a hajbókolásról szól.

Mindezt az egyszerűség, a szerénység mázába csomagolva. Persze, ha jól láttam, maga a kúria, egy tisztességes főúri lak lehet. De, ez kizárólag egy szoclib bolsi kötözködése.

A hétvégén láthattuk,kik azok, akiknek az ország az elmúlt, több mint hét év minden adományát köszönhetjük. A testőreitől, még a sajátjai között  is körbevett kormányfőt - nem tudom előkóstoló volt-e -, a kenetteljes emberminisztert a maga valójában, a pénzember Szélest, a kultúra "nagyjait",  és a plebejus kormány tagjait. Aki számít a luxus jobboldalon, az hódoló tiszteletét tette az "örökös miniszterelnök" előtt.

Kötcse egy szimbólum is. Valamikor, nem is régen, 2009-ben Orbán ott hirdette meg vízióját a következő 15-20 év Magyarországáról. Nem emlékszem, hogy az akkor kormányon levőket nagyon mélyen megérintették volna az elhangzottak. Pedig, lett volna miért: az akkor már a hatalomba készülő Fidesz elnök a pikniken vázolta fel a centrális erőtér politikáját:

"...megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli" 

Akkori beszédének, később - az akkor még markánsan fideszes - a Magyar Nemzetben megjelent szerkesztett változatában már ott olvasható a 2010 utáni időszak forgatókönyve. A Fidesz a kétharmad birtokában, az elmúlt több mint hét évben a saját képére formálta az országot. Létrejött egy centrális erőtér, egy nagy párttal, amely a hatalom kizárólagos birtokosának tekinti magát. Körülötte közepes és kisebb pártok adják a keretét az illiberálisnak mondott orbáni „demokráciának”. A Fidesz uralkodását segíti az alaptörvény, a fékek és ellensúlyok rendszerének a megszűnése, a pártkatonák beültetése minden fontos állami intézménybe, így többek között az ügyészségbe is. 

A párt hatalmát támogatják az egyházak is, létrejött "a trón és az oltár" szövetsége. Az egyházak cserébe soha nem látott manna esőben részesednek, dől hozzájuk a pénz. Ebben élen jár a katolikus egyház, amelynek főpapjai egy-két kivétellel - még a pápával szemben is, a Fidesz álláspontját képviselik, sok fontos kérdésben.

Jelenleg úgy látszik, masszív alapokon áll a "királyság". Ugyanakkor a tegnap elhangzottak is jelzik, Orbán nem akar ismét a 2002-es hibába esni: be szeretne költözni a Várba. Ez élete művének a betetőzése lenne: a Várbéli erkélyéről nézhetne le az alattvalóira. Ezzel talán csak egy futball világbajnoki cím érne fel. Az utóbbinak kicsi a mi életünkben a valószínűsége, így marad a karmelita kolostor. 

A választási hadjárat már régóta folyik. A Habony vezérelte média valóságos agymosást végez. A közvélemény - kutatások jelenlegi adatai szerint, sikerrel. A Fidesz szavazótábora stabilnak mondható, egyelőre az Orbán iránti imádatuk töretlen. Az ellenzék nagyjából hét hónappal a választások előtt megosztott. A Jobbik tábora csökkenőben,  a demokratikus ellenzék szétforgácsolva kezdi az őszt.

Az idő vészesen fogy. A szómágia már kevés, tettekre lenne szükség ahhoz, hogy az Orbánt leváltani akarók elhiggyék, van olyan erő, amelynek víziója is van az országról, s képes lehet arra, felépítsen egy új, demokratikus, igazságos, békés Magyarországot. A közvélemény - kutatók adatai is jelzik, az emberek nem díjazzák, ami a demokratikusnak mondott oldalon folyik, nagyon sokan kiábrándultak már mindenből, nem hisznek a politikának, befelé fordultak. Ebből az apátiából még ki lehet "rángatni" a többségüket, de ami eddig volt, az erre kevés lesz.

Ma még mindig van esély arra, hogy a jövő évi kötcsei piknik, a bukott Orbán-rezsimről szóljon. Amikor még a Panyolai pálinka is keserű lesz a volt uraságoknak. Ez az optimista változat...


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s