h i r d e t é s

Közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot

2020. július 01. - 05:30

 

Közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot, a projektet magyar-román összefogással valósítják meg ez év végéig - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményben az MTI-t.

A kép illusztráció! - A Fekete-Körös - Ant - Mályvádi árvízi szükségtározó felső megnyitási helye. - Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A társaság ismerteti: a projektre uniós pályázaton nyertek támogatást, a Kövizig 670 ezer, a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság 1,3 millió eurót. A magyar oldali fejlesztéshez önerő is társult 60 millió forint értékben.
A beruházás során felújították a Békés megyében, a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található szanazugi árvízvédelmi központot. Emellett rekonstruálják és gépesítik a romániai vízgyűjtőn található Tulcai zsilipet, amelynek nemcsak ár- és belvíz idején jut jelentős szerep, aszályos időszakokban segíti Szalonta és Sarkad térségét, a mezőgazdasági területeket öntözővízzel ellátni.

A beruházás magyar oldalon befejeződött, a romániai területeken a közbeszerzési eljárások nem várt elhúzódása miatt jelenleg a műtárgyak építése zajlik, de az év végéig ott is befejeződnek a munkálatok.
A fejlesztés révén csaknem 147 ezer ember árvízi biztonsága javul - írják a közleményben. (MTI)


 

h i r d e t é s