h i r d e t é s

Közel száz hideg barna törpe kering a Nap körül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közel száz hideg barna törpe kering a Nap körül

2020. augusztus 23. - 06:54

A Backyard Worlds amatőr csillagászainak projektje során derült fény a páratlan felfedezésre.

Forrás: William Pendrill / Phys.org

A szakértők a hawaii W. M. Keck Obszervatóriummal tanulmányozták a Backyard Worlds projekt kapcsán felfedezett barna törpe égitesteket – olvasható a Phys.orgon. A barna törpék a bolygóknál nagyobb, a csillagoknál kisebb objektumok, és bár kialakulások hasonlít a bolygókéhoz, előbbiek belsejében nem történik magfúzió. Az újonnan megismert barna törpék között több, rendkívül hideg fajta is található, amelyeken akár még vízfelhők is kialakulhatnak.

A kutatók szerint a Naphoz közeli égitestek elemzése kulcsfontosságú az univerzumban elfoglalt helyük megértésének szempontjából. A szakértők azonban úgy tűnik hiába igyekeznek minél jobban feltérképezni a Naprendszer környezetét, az még napjainkban is tartogat felfedezésre váró dolgokat. Aaron Meisner, az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány munkatársa szerint a most azonosított hideg objektumok vizsgálata hozzájárulhat annak megismeréséhez, hogy miként fejlődnek a Naprendszeren kívüli bolygók, valamint azok légköre. A barna törpék felfedezése emellett a csillagközi térben keringő magányos égitestek feltárásában is segíthet.

A csapat a W. M. Keck Obszervatórium NIRES nevű infravörös műszerével mérte fel az objektumok hőmérsékletét, többek között a Spitzer űrtávcsővel. A hasonló vizsgálatok nem egyszerűek, hiszen - magfúzió nélkül - a barna törpék nem bocsátanak ki fényt, csupán infravörös sugárzást.

Emellett, minél kisebb, annál hidegebb is egy adott törpe, így az infravörös sugárzásuk is gyengébb.

Backyard Worlds világszerte mintegy százezer amatőr csillagászt számol: az önkéntesek a teleszkópok adatai között keresik a csillagok, barna törpék és a bolygók jeleit. A projektnek köszönhetően eddig több mint ezerötszáz csillagot és barna törpét fedeztek fel a Naprendszer közelében. Az amatőrök munkáját a hivatásosok is elismerik, húsz tagjuk önkéntes társzerzőként szerepel majd az eredményeket ismertető tanulmányokban. (raketa.hu)