h i r d e t é s

Közeli képek a Jupter holdjáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Közeli képek a Jupter holdjáról

2021. június 10. - 07:33

Közeli felvételeket készített a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno nevű űrszondája.

Forrás: NASA/JPL-Caltech; NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A felvételek mintegy ezer kilométeres távolságból készültek. Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez – írja a BBC hírportálja.

A Ganymedes a Jupiter négy, Galilei által felfedezett holdjának (Galilei-holdjának) egyike és a legnagyobb a Naprendszerben.

A Juno felvételén különleges részletességgel látható a hatalmas hold sok ütést kapott és repedezett felszíne. A képeket összehasonlítják az amerikai űrügynökség Galileo (1995–2003) és Voyager (1979) szondájának felvételeivel, hogy megállapítsák, történtek-e változások.

"Ez a legkisebb távolság, melyre szonda évtizedek óta megközelítette ezt az óriási holdat. Nem fogjuk elsietni a tudományos következtetések levonását, de addig is egyszerűen csak gyönyörködünk ebben az égi csodában" – mondta Scott Bolton, a San Antonióban lévő Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, a Juno projekt vezetője. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s