h i r d e t é s

Közmunkások söprik fel a hiányosságokat, amit a kormány összehordott

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Közmunkások söprik fel a hiányosságokat, amit a kormány összehordott

2017. április 07. - 13:27

 

Az elmúlt évek fantasztikus munkaerőpiaci fejleményeiről számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója pénteken a kormányközeli Magyar Idők hasábjain, azonban néhány dolgot elfelejtett megemlíteni. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: pixabay

Például azt, hogy létezik a közmunka, ami nagyban megszépíti azokat a számokat, amelyekkel az EU-ban dicsekedhetünk, de azt is, hogy a fiatal közmunkások száma megsokszorozódott az elmúlt években. 

Magyarország minden bizonnyal teljesíteni fogja az Európai Unió felé vállalt, 75 százalékos foglalkoztatottsági arányt a 20-64 éves korosztályban 2020-ig, tavaly már a korcsoport 71,5 százaléka dolgozott - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója.

Szalai Piroska azt is elmondta, hogy 2016-ban a 15-64 éves korosztályban a becsült munkanélküliségi ráta az unióban 8,7 százalék körül mozgott, míg hazánkban 5,1 százalék volt, azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy nálunk jelentősen javít a számokat a közfoglalkoztatás, hiszen az felszívta a tartós munkanélkülieket, és munkahelyeket teremtett ott, ahol nincs munka. 

Forrás: portfolio.hu

 

Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni.

A közmunkásokkal együtt valójában 10 százalék volt tavaly az állástalanok aránya, akik szeretnének munkát, csak nem tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. 

Forrás: portfolio.hu

A legfrissebb, december-februári időszakot felölelő adatok szerint a 15-74 éves korosztályban a munkanélküliek aránya 4,4 százalék, míg a közmunkásoké 4,5 százalék, vagyis mostanra már 9 százalék alatt jár ez a korrigált munkanélküliségi mutató. Ez jóval alacsonyabb a 2013-ban tapasztalt 13 százalék feletti csúcsoknál, azonban az uniós munkanélküliségi rátánál továbbra is magasabb.

Milyen jó, hogy egyre rövidebb ideig tanulnak a fiatalok és hamarabb elmennek dolgozni.

A miniszteri tanácsadó elmondta, hogy a 20-64 éves korosztályban jobbak a mutatóink, mint a 15-64 éves korosztályban, aminek az az egyik oka, hogy a 15 és 24 év közöttiek nagy része még tanul, a diákmunkával pedig nem számol a statisztika.

Szalai Piroska szerint a kormány arra számít, hogy az elmúlt években indult duális képzés keretében aláírt munkaszerződések miatt a következő években a 15-24 év közöttiek foglalkoztatottsági mutatója is jelentősen javulni fog. Megjegyezte, így is jelentős eredményekről számolhatnak be, mivel míg 2010-ben a foglalkoztatottsági arányuk mindössze 18,3 százalék volt, addig mára 28,1 százalékuk dolgozik.

Azt nem tette hozzá, hogy 2012-ben 18-ról 16 évre szállította le a kormány a tankötelezettség felső határát, amellyel lényegében legitimálták a korai iskolaelhagyást, és azt sem, hogy a fiatal közfoglalkoztatottak létszáma az elmúlt években drasztikus mértékben megsokszorozódott.

2013 elején nagyjából 7 ezer 25 év alatti közmunkást számoltak, 2017 elején ez a szám 22 ezerhez közelített (a csúcs 2015 augusztusában volt, ekkor 39 ezer 16-24 éves közfoglalkoztatott dolgozott).

Nem, az ország keleti felében még nagyon nem rózsás a helyzet

Szalai Piroska elmondta azt is: több megyében már megvalósult a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság, számos területen már 3, illetve 4 százalék alá esett a munkanélküliségi ráta, sőt Vas, Győr-Sopron és Veszprém megyében már 2 százalék alatti adattal büszkélkedhetünk a múlt év utolsó negyedévében, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Győr-Moson-Sopron megyében valóban megvalósult a teljes foglalkoztatottság, itt a közmunkával együtt is bőven 3 százalék alatt jár már a munkanélküliek aránya, de Vas és Veszprém megyék is jól állnak, ezekben 4 százalék körül volt ez az arány 2016 utolsó negyedévében. 

Forrás: portfolio.hu

Kelet-Magyarországon ugyanakkor messze nem ilyen kedvező a munkaerőpiaci helyzet. Az említett Szabolcs Szatmár-Bereg megyében bár a munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt, a közfoglalkoztatottakkal együtt több mint 22 százalék az állástalanok aránya. Itt a foglalkoztatottak 15 százaléka közmunkás.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel dupla annyi a közmunkás, mint a munkanélküli, együttes arányuk az aktív népességen belül pedig 19 százalék körül járt tavaly év végén, Nógrádban pedig 17 százalék volt.

Vagyis bár az ország nyugati felében valóban jól alakul a munkapiaci fellendülés, keleten továbbra is óriási munkaerő-kínálat, amit a versenypiac különböző okok miatt nem tud felszívni. Egyrészt azért, mert a piac sokkal kisebb, nincs elég munkahely, másrészt azért, mert a munkaerő minősége nem megfelelő, de az álláskeresők mobilitása is nagyon alacsony. 

portfolio.hu


 

h i r d e t é s