h i r d e t é s

Kristálytiszták lettek Velence lagúnái

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kristálytiszták lettek Velence lagúnái

2020. március 19. - 08:29

 

Nagyon régóta nem tapasztalt jelenség Velencében: a lagúnák vize kristálytiszta, átlátszó lett, látni a halakat a vízben.

Kitisztult a víz Velencében - Forrás: New York Post

Ennek oka az, hogy világörökség részét képező városból eltűntek a turisták a koronavírus–járvány miatt. Így a kanálisokon sem özönlenek a csónakok, kis motoroshajók. Velence vízi útjai évek óta rendkívül szennyezettek voltak, elsősorban a tömegturizmus miatt.

Régebben, évtizedekkel ezelőtt teljesen normális dolognak számított az, hogy a lagúnákban úszni lehet. Ám a Velencét elözönlő turisták, az őket kiszolgáló hajók miatt ez egy ideje már lehetetlen. A víz általában zavaros, piszkos volt, az állandó hajóforgalom miatt folyamatos volt a hullámzás.

Az Európai Parlament 2019-es jelentése szerint nemcsak Velence lagúnáinak vízminősége rossz, hanem a légszennyezettség is aggasztó a városban.

Mivel Olaszországban szigorú intézkedések vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt, a helyiek is csak az ablakokból, erkélyekről élvezhetik a kitisztult lagúnák látványát. De a közösségi médiának köszönhetően számos emberhez eljut, sokan osztanak meg videókat az évtizedek óta nem tapasztalt eseményről: látni a kanális alját, a víz áttetsző és halak úszkálnak benne. Felbukkantak újra a vízimadarak is.

A velencei polgármesteri hivatala szerint azonban mindez csak a látszat, és a vízminőség igazából nem javult. (Euronews)


 

h i r d e t é s