h i r d e t é s

Kunhalmi Ágnes: felmerült a gyanú, hogy hivatali visszaélés történt az MTV-nél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kunhalmi Ágnes: felmerült a gyanú, hogy hivatali visszaélés történt az MTV-nél

2020. március 06. - 06:48

 

Gyurcsány Ferencre utalva azt mondta, "a farkas nem fog füvet enni soha".

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, a héten a Politico hírportál arról közölt cikket hozzájuk került belső levelezésre hivatkozva, hogy a magyar közmédiában előzetes engedélyhez kötötték bizonyos témák feldolgozását, ilyenek például az uniós, a zöldügyek, vagy a Greta Thunberg klímaaktivista megjelenéseiről szóló tudósítások.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, a Médiatanácsnak eljárást kellene indítania, hogy megállapítsa, korlátozzák-e a közszolgálati média szerkesztői szabadságát, illetve kik és milyen mértékben teszik ezt.

Hozzátette:

azt is kérdezi Karas Monikától, az NMHH elnökétől, indult-e korábban eljárás annak kivizsgálására, hogy mennyire áll külső kontroll és befolyás alatt a közszolgálati média hírszerkesztési tevékenysége.

A képviselő azt is tudakolja, az új információk alapján indul-e vizsgálat.

Milyen következményekkel járhat az, ha bebizonyosodik, hogy illetéktelenek gyakorolnak kontrollt a közszolgálati média felett? Tenne-e ebben az esetben feljelentést az NMHH elnöke? - sorolta kérdéseit.

Kunhalmi Ágnes közölte, Polt Péter legfőbb ügyésztől írásbeli kérdésben azt kérdezi, megvalósulhatott-e a hivatali visszaélés bűntette, ha a közszolgálati média szervezetén kívüli emberek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztésre. Szerinte ha igazak a sajtóhírek, akkor hivatali visszaélés történhetett.

Jelezte, levelét a legfőbb ügyész feljelentésnek is tekintheti.

Arra a kérdésre, hogy miért gondolja bizonyító erejűnek a Politicóban megjelenteket, közölte, csak kérdéseket tett fel a hivatalos szerveknek, hogy derítsék ki, valóban léteznek-e a nyilvánosságra került levelek.

Volt arról kérdés, hogy a levelekből az derül ki, hogy senior újságírók nem bíznak a junior újságírókban, ezért az érzékenyebb témák megírását engedélyhez kötik, de ez nem jelenti azt, hogy felülről szólnának bele a műsorkészítésbe. A szocialista politikus szerint nem az első esetről van szó, amikor a közmédia hírszerkesztési gyakorlatáról hírek jelennek meg.

Számos volt munkatárs számolt már be arról, hogyan működik az "állampárti tévé". Újságírók beszéltek a kézi vezérlésről, hírek blokkolásáról, fenyegetésről, napi szintű befolyásolásról

- részletezte.

Kérdezték azt is, melyik az a három MSZP-s alapszervezet, amely Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint átlépne a DK-ba, Kunhalmi Ágnes azt mondta, Gyurcsány Ferenc jobban tette volna, ha megmondja, mely szervezetekre gondol és akkor tudnak ezzel a kijelentéssel mit kezdeni.

Gyurcsány Ferencre utalva személyes véleményét közölve azt mondta,

a farkas nem fog füvet enni soha,

a politika természete már csak ilyen. Reméli, hogy a DK-nak nem Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea (Párbeszéd) az ellenfele, hanem a Fidesz - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a közelmúltban a DK-ba átlépett polgármesterek ezt a két körzetet vitték el. Ismét cáfolta azt, hogy a DK megkereste volna, hogy átlépjen.

Kunhalmi Ágnes a migrációt összeurópai problémának nevezte és rögzítette, fel kell tartóztatni a menekülteket.

(MTI)


 

h i r d e t é s