h i r d e t é s

Lakható bolygót fedezett fel a NASA

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lakható bolygót fedezett fel a NASA

2020. január 08. - 14:31

A csillaga körüli lakható övezetben lévő, a Földnél alig nagyobb planétára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondája, amelynek ez az első ilyen típusú felfedezése.

TOI 700 d - Forrás: wikipedia / NASA's Goddard Space Flight Center

A Földtől mindössze 100 fényévnyire található TOI 700 d jelzésű bolygót a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory fedezte fel.

Korábban a Kepler űrteleszkóp is azonosított hasonló bolygókat, de a 2018-ban útnak indított TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrszondának ez az első ilyen felfedezése.

A TOI 700 jelzésű csillag kis méretű, nagyjából 40 százaléka a Napnak, és nagyjából fele olyan forró, mint központi csillagunk.

A TESS három planétát fedezett fel a csillag körül: a TOI 700 b-t, c-t és d-t. Ezek közül csak a d fekszik az úgynevezett lakható zónában, ez azt a távolságot jelenti egy csillag körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén.

A TOI 700 d nagyjából 20 százalékkal nagyobb a Földnél és 37 nap alatt kerüli meg a csillagját.


Forrás: NASA

A kutatók a gazdacsillagának méretére és típusára alapozva készítettek modelleket a TOI 700 d légkörének lehetséges összetételéről és a bolygó felszíni hőmérsékletéről.

Az egyik szimuláció szerint a bolygót óceánok borítják és “sűrű, szén-dioxidban gazdag légköre hasonlít ahhoz az atmoszférához, amely a kutatók szerint a fiatal Marsot ölelhette körbe“. Egy másik modell szerint a planéta egyik oldalát állandóan felhők takarják, míg egy harmadik szimulációban a bolygó egészét szárazföld borítja.

A jövőben több különböző műszerrel fogják megfigyelni a csillagászok a bolygót, hogy új adatokat gyűjtsenek, amelyek talán majd alátámasztják a NASA valamelyik modelljét. (MTI) / azuzlet.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky