h i r d e t é s

Lángokban áll a Notre-Dame

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lángokban áll a Notre-Dame

2019. április 15. - 21:46

 

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, ami jelenleg is hatalmas lángokkal ég. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, de a templomban épp renoválási munkák folytak – írja a BBC.

 

Fotó: Francois Guillot/AFP

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

Estére a székesegyház központi tornya a tűz miatt összeomlott, majd a tetőszerkezete is teljesen beomlott. A tűz később az egyik harangtornyot is elérte.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét, szörnyűségesnek nevezve a tüzet. A Twitteren azt írta, „egy egész nemzet gyászol”, és együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük – írta. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

(444.hu)

Donald Trump amerikai elnök a helikopterrel való oltást és a sürgős cselekvést javasolta.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza.
Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.
Építés kezdete: 1163. Magasság: 69 m


 

h i r d e t é s